Читать «Подзвінне операції “Вісла”» онлайн - страница 2

Ярослав Дашкевич

Так чи інакше, об’єктивна історична правда полягає в тому, що Польща, яка протягом століть була окупантом в Україні, здійснила багато злочинів супроти української нації. Найсвіжішою ланкою в довгому ланцюгу злочинів стали депортації українців із західних окраїн українських земель у 1944-1947рр. Останнім акордом була операція «Вісла» — остаточна ліквідація основної частини української етнічної території (крім Підляшшя). Було здійснено акт брутального етноциду. Ці події вимазати з історії українського народу неможливо.

Історики вже мають у своєму розпорядженні видані фахово збірники історичних джерел, які дають правдиву картину подій і є критерієм для перевірки висновків історіографії. Це такі видання як:

1. Akcja «Wisla».Dokumenty.-Opracowal Eugeniusz Misilo. (Операція «Вісла». Документи. Підготував Євген Місіло.) — Варшава, 1993. — 524 с. Готується український переклад цієї збірки, а також друге доповнене видання польською мовою. До речі, історика Є.Місіла, наукового співробітника Інституту Історії Польської Академії Наук, після публікації збірки звільнили з роботи, він досі безробітний.

2. Repatriacja czy depоrtacja. Przesiedlenie Ukraincow z Polski do USSR 1944–1946.Dokumenty 1944–1945. Pod redakcja Eugeniusza Misily. (Репатріація чи депортація. Переселення українців з Польщі до УРСР 1944–1946). — Том 1. Документи. — За ред. Євгена Місіла.) — Варшава, 1996. — 336 с.

3. Депортації. Західні землі України кінця 30-х — початку 50-х рр. Документи, матеріали, спогади. У 3 т. — Ред. Юрій Сливка. — Т.1(1939-45 рр.). — Львів, 1996 — 752с.

Місце операції «Вісла» в політиці Польщі щодо українців.

Виникає питання, чи була операція «Вісла» якимсь відокремленим, може, одіозним фактом в історії польсько-українських стосунків у ХХ ст., чи, може, лише однією ланкою в політичній тенденції, що існувала, панувала, проводилася в життя, для прикладу, від другого десятиріччя ХХ ст.