Читать «Случаят с непорочната скитница» онлайн - страница 54

Ърл Стенли Гарднър

Траг каза:

— Добре, Хансел. Ще ти кажем направо. Не си мисли, че ще получиш имунитет за изнудване само защото имаш привлекателен характер или пък защото изгаряме от желание да задържим Пери Мейсън заради този трик. Ти си мръсен мошеник. Дребен червей и аз лично бих искал да изтрия присмехулната ти усмивка с юмрук. Единствената причина жълтите ти зъби да не са натъпкани в гърлото, е защото си се намесил в убийство. Както знаеш, Едгар Ферел, съдружника на Адисън е бил убит вторник вечерта в една къща на около четвърт миля от пътя за Канион Верд. И така, къде е качил Адисън това момиче? Имам предвид — точно къде?

— Не мога да ви кажа това — каза Хансел като изучаваше замислено върха на цигарата си. — Къде би означавало на двадесет мили от Канион Верд?

— Това би означавало точно срещу мястото, където е било извършено убийството — каза лейтенант Траг.

— Там е било.

Холкомб каза:

— Не го каза през цялото това време. Какво ни избърбори преди това, Хансел, за това, което момичето е казало за мъжа, който я е качил в колата?

— Казах ви. Тя има възможност да преценява колите. През нощта слуша звука на двигателя и…

— Точно така — каза Холкомб. — Какъв е бил звукът на двигателя на Адисън?

— А, това ли? — каза Хансел, след това изведнъж се съсредоточи, преценяваща предпазливост проблесна по лицето му.

Траг, който беше свикнал да се занимава с мъже от такъв род, интерпретира правилно това изражение.

— Помни, Хансел — каза той, — получаваш имунитет само в случай, че кажеш абсолютно всичко. Ако се опиташ да скриеш дори и един процент, ще те осъдим за фалшификация, а там те държим здраво!

Хансел каза:

— Не съм скрил нищо. Просто мислех.

— Е, започвай да говориш — каза Траг, — ние ще мислим.

— Сега си спомням. Не обърнах внимание по онова време. Тя ми каза, че е избрала Адисън, защото колата му й се сторила скъпа. Тя каза, че той излязъл от някакъв страничен път. След това чула как колелата пресичали дървен мост, след това колата се изкачила по едно възвишение и тръгнала към нея, а тя чула звука на превключване на скорости. Той е навлязъл в магистралата на ниска скорост и превключил на висока на около сто ярда преди да стигне до нея. Двигателят бил чист и явно добре поддържан, така че тя застанала до водостока и се обърнала така, че фаровете да осветят лицето й и си дала вид на сладка и безпомощна.

— До водостока? — каза лейтенант Траг.

— До водостока.

— И Мейсън ти е дал онзи чек?

— Мейсън ми даде онзи чек. Беше сложен в шапката ми.

— И секретарката на Мейсън сложи шапката на бюрото?

— Точно така.

Траг каза:

— Добре, Мейсън. Доста време ни разиграва. Сега те обвинявам във фалшифициране на името на Адисън върху чек. И ще задържа Дела Стрийт.