Читать «Стандартна хиба суспільно-політичної орієнтації єврейства» онлайн - страница 39

Леонід Шульман

61 Антисеміти — палкі інтернаціоналісти. Попри інтеґрально-націоналістичну риторику, УНА-УНСО часів кермування Дмитра Корчинського входила разом з фашистськими організаціями Росії і Білоруси до «Боевого союза братских славянских народов», що проголосив своєю метою реставрацію великої держави Київської Руси. Питання про столицю (Москва чи Київ), на їхню думку, другорядне й може обговорюватись після приєднання України та Білоруси до Росії.

62 Цитую за пам’яттю. Ґарантую лише зміст, але не дослівність виразу.

63 В популярній колись в СРСР телепрограмі «Взгляд» було показано підрозділ КҐБ, який з метою впливу на громадську думку складав та впроваджував у суспільство анекдоти, частівки, прислів’я та чутки певної політичної спрямованости.

64 Як тут не згадати, що навіть в радянську добу серед українських письменників, поетів та журналістів були євреї. Вони не проголошували себе українськими націоналістами, проте робили внесок в українську культуру, хоча престижніше було працювати на російську. Спливають у пам’яті імена: Абрам Кацнельсон та Мойсей Фішбейн. Вони і в еміґрації залишились українськими поетами.

Сучасність, ч.9, 2003

Шульман Л. Стандартна хиба суспільно-політичної орієнтації єврейства / Леонід Шульман // Сучасність. — 2003. - № 9. — С. 66–93. — Бібліогр. в прим., с. 87–93.