Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 90

Паулу Коелю

— Защо?

— Защото Дева Мария, олицетворяваща женската енергия, властва над змията, която символизира мъдростта. Ако обърнеш внимание на пръстена на д-р Игор, ще видиш, че на него е изобразен символът на медиците: две змии, увити около жезъл. Любовта стои над мъдростта, така както Дева Мария е стъпила върху змията. За нея всичко е вдъхновение. Тя не съди кое е добро и кое — зло.

— Знаеш ли какво още? — добави Вероника. — Дева Мария никога не е обръщала внимание на това какво мислят другите. Представяш ли си я да обяснява на всички историята със Светия Дух! Нищо не е обяснявала, само е казала: „Така се случи!“ Знаеш ли какво са си помислили хората?

— Разбира се, че знам. Помислили са си, че е луда!

Двамата се засмяха. Вероника вдигна чашата си.

— Моите поздравления! Вместо да говориш толкова, по-добре би било да нарисуваш тези видения от рая!

— Ще нарисувам най-напред теб — отвърна Едуард.

Недалеч от площадчето се издигаше хълм. На върха му имаше малък замък. Вероника и Едуард се заизкачваха по стръмния път, като ругаеха и се смееха, пързаляха се по леда и мърмореха, че са изморени. До замъка имаше огромен жълт кран. Който дойдеше за пръв път в Любляна, оставаше с впечатлението, че кранът е там, за да реставрират замъка, и че съвсем скоро той ще е напълно готов. Ала жителите на Любляна знаеха, че кранът стои там от години, неизвестно защо.

Вероника разказа на Едуард, че когато карат децата от детските градини да нарисуват замъка на Любляна, те винаги включват в рисунките си и крана.

— Кранът впрочем е много по-запазен от замъка.

Едуард се разсмя.

— Би трябвало вече да си умряла — каза той под влияние на алкохола, но по гласа му личеше, че се страхува. — Сърцето ти не би могло да издържи на това изкачване.

Вероника бавно го целуна.

— Погледни добре лицето ми — каза тя. — Запази го в душата си, за да можеш един ден да го пресъздадеш. Започни с него, ако искаш, но се върни към рисуването! Това е последната ми молба. Вярваш ли в Бог?

— Вярвам.

— Тогава се закълни в Бог, в когото вярваш, че ще ме нарисуваш!

— Заклевам се!

— И че след като ме нарисуваш, ще продължиш да рисуваш!

— Не знам дали ще мога да се закълна в това.

— Можеш. Ще ти кажа и още нещо: благодаря ти за това, че придаде смисъл на живота ми. Дошла съм на този свят, за да премина през всичко онова, което преживях, да се опитам да се самоубия, да увредя сърцето си, да се изкача до този замък и да ти позволя да запечаташ моето лице в душата си. Това е единствената причина, заради която съм дошла на този свят; да те накарам да се върнеш към пътя, който си изоставил. Не ме карай да изпитвам чувството, че животът ми е бил безполезен.

— Може би е твърде рано или прекалено късно, но и аз искам да ти кажа така, както ти го направи: обичам те. Не е нужно да повярваш в това, може би е глупост или просто си фантазирам.