Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 89

Паулу Коелю

С една дума: животът на членовете на Братството е съвсем същият като живота на почти всички извън „Вилет“ — стараят се да не научат какво има зад стъклените стени на аквариума. Дълго време това ме крепеше и ми беше от полза. Но хората се променят и в момента търся приключения — въпреки моите шейсет и пет години и многото ограничения, които ми налага тази възраст. Отивам в Босна: там има хора, които ме чакат, макар и все още да не ме познават, както и аз не ги познавам. Ала знам, че ще съм полезна и че рискът от едно приключение струва колкото хиляда дни, прекарани в удобство и благоденствие.

След като писмото бе прочетено, членовете на Братството се прибраха в стаите си, казвайки си, че тя окончателно се е побъркала.

Едуард и Вероника избраха най-скъпия ресторант в Любляна, поръчаха си най-хубавите ястия и се почерпиха с три бутилки вино от 1988 г. — една от най-добрите реколти на века. По време на вечерята нито веднъж не споменаха ни „Вилет“, ни миналото, ни бъдещето.

— Историята за змията ми хареса — каза той, като за стотен път си напълни чашата. — Баба ти обаче е била твърде стара и не е могла да я разтълкува.

— Отнасяй се с уважение към баба ми! — изкрещя Вероника, която бе пияна, и всички в ресторанта се обърнаха.

— Да пием за бабата на това момиче! — вдигна тост Едуард, ставайки на крака. — Да пием за бабата на тази луда срещу мен, която сигурно е избягала от „Вилет“!

Хората отново насочиха вниманието си към чиниите, като се престориха, че нищо особено не се е случило.

— Да пием за баба ми! — настоя Вероника.

Собственикът на ресторанта се приближи до тяхната маса.

— Моля ви, дръжте се прилично!

Те утихнаха за няколко минути, но после пак започнаха да говорят на висок глас, да дрънкат безсмислени неща и да се държат невъзпитано. Собственикът отново се появи до масата им и каза, че няма нужда да плащат сметката, но трябва веднага да излязат от залата.

— Ще спестим доста пари от тези скъпи вина! — вдигна чашата си Едуард. — Време е да се махаме оттук, преди този човек да промени решението си!

Но човекът нямаше намерение да променя решението си. Дори вече издърпваше стола на Вероника с привидно любезен жест, а всъщност искаше да й помогне да стане колкото се може по-бързо.

Отидоха на малкия площад в центъра на града. Вероника погледна към стаята си в манастира и изведнъж изтрезня. Сети се, че скоро ще умре.

— Купи още вино! — помоли тя Едуард.

Наблизо имаше бар. Едуард донесе две бутилки. Двамата седнаха и продължиха да пият.

— Защо не ти харесва тълкуването на баба? — попита Вероника.

Едуард бе толкова пиян, че се наложи да направи върховни усилия, за да си спомни какво бе говорил в ресторанта. Все пак успя.

— Баба ти е казала, че жената е стъпила върху змията, защото любовта властва над Доброто и Злото. Това тълкуване е красиво и романтично, но изобщо не е правилно, защото аз съм виждал тази картина. Тя представлява едно от виденията на рая, които исках да нарисувам. Много пъти съм се питал защо винаги изобразяват Светата Дева по този начин.