Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 84

Паулу Коелю

След това посланикът отиде в болницата, където бе лежал Едуард. Разговаря с директора, обясни какви проблеми има синът му и под претекст, че се налага профилактичен преглед, го помоли да нареди да изследват кръвта на момчето за наличие на наркотици. Така и бе сторено. Не бяха открити никакви наркотици.

Оставаше третият и последен етап на стратегията: да разговаря със самия Едуард и да разбере какво става с момчето. Едва след като събереше цялата информация, би могъл да вземе правилно решение.

Бащата и синът седнаха във всекидневната.

— Напоследък тревожиш майка си — каза посланикът. — Оценките ти са се влошили и има опасност да не продължиш в същото училище.

— Но оценките ми по живопис са се подобрили, татко.

— Хубаво е, че проявяваш интерес към изкуството, но животът е пред теб, винаги можеш да се занимаваш с това. А сега трябва да завършиш средното си образование и с моя помощ да се ориентираш към дипломатическа кариера.

Едуард дълго размишлява, преди да заговори. Спомни си злополуката, книгата за фантазьорите, която всъщност бе само претекст той да открие истинското си призвание, помисли си за Мария, за която никога повече не бе чул да се говори. Поколеба се, но накрая отвърна:

— Татко, не искам да ставам дипломат. Искам да бъда художник.

Бащата вече бе подготвен за такъв отговор и знаеше как да го заобиколи.

— Ще бъдеш художник, но преди това завърши образованието си! Ще организираме изложби в Белград, Загреб, Любляна, Сараево. С връзките, които имам, мога да ти помогна много, но трябва да завършиш образованието си.

— Ако реша да го направя, ще избера най-лесния път, татко. Ще вляза в университета и ще завърша нещо, което не ми е интересно, но ще ми носи пари. Тогава обаче рисуването ще остане на заден план и аз постепенно ще забравя призванието си. Трябва да се науча да печеля пари с рисуване.

Посланикът започна да се ядосва.

— Имаш всичко, момчето ми: семейство, което те обича, дом, пари, обществено положение… Но ти знаеш, че страната ни преживява труден период, носят се слухове за гражданска война; утре може да не съм до теб, за да ти помагам.

— Ще си помагам сам, татко. Имай ми доверие. Един ден ще нарисувам поредица от картини и ще я нарека „Видения от рая“. Ще пресътворя визуално това, което някои мъже и жени са почувствали в сърцата си.

Посланикът похвали намерението на сина си, приключи разговора с усмивка и реши да изчака още един месец — в крайна сметка дипломацията, това е изкуството да отлагаш проблемите, докато се разрешат от само себе си.

Измина още един месец. Едуард продължаваше да посвещава цялото си време на рисуването, на странните си приятели, на музиката, която сигурно бе причина за психическата му неуравновесеност. На всичко отгоре бе изключен от Американския колеж, понеже бе спорил с учителката за това съществуват ли светци.

Вземането на решение не можеше да бъде отлагано повече и посланикът отново извика сина си, за да се опита за последен път да поговори с него по мъжки.