Читать «Вероника решава да умре» онлайн - страница 83

Паулу Коелю

— Синът ни се е побъркал! — каза тя през сълзи. — Злополуката е засегнала мозъка му!

— Невъзможно! — отвърна възмутено посланикът. — Нали го прегледаха най-добрите лекари, които американците ни препоръчаха.

Жена му разказа какво бе чула.

— Нормално е да бъде бунтар като всички младежи. Изчакай и ще видиш, че всичко ще се оправи.

Този път обаче чакането не даде резултат, понеже Едуард бързаше да започне нов живот. Тъй като нямаше търпение да чака приятелките на майка си да се произ- несат, два дни по-късно той реши сам да се запише в някакъв курс по живопис. Започна да изучава цветовата гама, перспективата, а също и да дружи с хора, които никога не говореха за марката на маратонките или за нови модели коли.

— Но той дружи с артисти! — казваше разплакана майка му.

— Остави момчето на спокойствие! — отвръщаше посланикът. — Скоро ще му омръзне, така както му омръзнаха приятелката, кристалите, пирамидите, тамянът, марихуаната.

Но времето минаваше, а стаята на Едуард се превръщаше в импровизирано ателие, пълно с картини, в които родителите му не откриваха никакъв смисъл: кръгове, екзотични съчетания на цветове, примитивни символи, примесени с молещи се хора.

Едуард, който по-рано бе много необщителен и за две години престой в Бразилия никога не бе канил приятели вкъщи, сега пълнеше дома им със странни хора, всичките лошо облечени и несресани. Слушаха ужасна музика, усилена докрай, пиеха и пушеха без мярка и демонстрираха пълно незнание на правилата за добро държание. Един ден директорката на Американския колеж извика жената на посланика на разговор.

— Синът ви сигурно се дрогира — каза тя. — Успехът му много се е понижил и ако продължава така, следващата година няма да може да учи при нас.

Жената отиде право в кабинета на посланика и му разказа каквото бе чула от директорката.

— А ти непрекъснато повтаряш, че с времето всичко ще се оправи! — крещеше тя истерично. — Синът ти е наркоман, луд, има много сериозно заболяване на мозъка, а ти се занимаваш с коктейли и светски партита!

— Говори по-тихо!

— Няма да говоря по-тихо, докато не вземеш мерки! Това дете се нуждае от помощ, разбираш ли? Медицинска помощ! Върви и направи нещо!

Посланикът се разтревожи да не би скандалът с жена му да накърни неговия имидж пред подчинените му. А и интересът на Едуард към живописта продължаваше по-дълго от очакваното. Като практичен човек, който знае как най-добре да процедира, той си изработи стратегия, с която да атакува проблема.

Най-напред позвъни на един колега — американския посланик — и го помоли за позволение да използва медицинските апарати на посолството. Получи разрешение.

Свърза се отново с акредитираните лекари, обясни им положението и поиска от тях да проверят всички изследвания, правени на сина му. Лекарите се изплашиха да не би да се стигне до процес и направиха всичко, което им бе поискано. Стигнаха до извода, че в резултатите от изследванията няма нищо ненормално. Преди посланикът да си тръгне, го накараха да подпише документ, в който се казваше, че от тази дата нататък той освобождава американското посолство от отговорността, че е посочило имената им.