Читать «Аферата» онлайн - страница 194

Лий Чайлд

85

Големият дизел на „Дженеръл Мотърс“ се представи по-добре от очакваното и успя да вдигне почти сто и двайсет. Резултатът беше осезаем — пристигнах две минути пред десет, скрих возилото в края на горичката и продължих пеш. Човек, който използва собствените си крака, е далеч по-незабележим от четиритонен военен всъдеход, а предпазливостта никога не е излишна.

Оказа се обаче, че няма от какво да се крия. Главната улица беше тиха и пуста. Единствената светлина идваше от прозорците на ресторанта, пред който бяха паркирани само моят бюик и служебният каприс на Деверо. По всяка вероятност тя беше следила развоя на събитията отблизо, но без да проявява прекалено усърдие. Самото присъствие на сенатора предполагаше по-голямо спокойствие и ред.

Останах на пътя за Келам, без да приближавам главната. Описах широк кръг и се приближих до празното място от другата страна. Поех успоредно на бар „Бренънс“, използвайки за прикритие паркираните коли. Пред вратата все още имаше хора. Може би петдесетина души, които оформяха онзи полукръг, който вече познавах. Самият бар беше претъпкан. Част от посетителите стояха прави, други явно заемаха масите в дъното на салона, но тях просто не ги виждах. Започнах да се промъквам между колите и пикапите. Глъчката се усилваше с всяка крачка, но оставаше в рамките на приличното. Беше много по-ограничена и по-любезна от обикновено. Доброто възпитание в действие.

Прекосих празното пространство между двете редици коли и се шмугнах между един двайсетгодишен кадилак и очукан пикап „Джими“.

— Здрасти, Ричър — прозвуча тих глас наблизо.

Обърнах се. Мънро се беше облегнал на капака на джимито, почти невидим в полумрака. Спокоен, търпелив, бдителен.

— Здрасти, Мънро, радвам се да те видя — отвърнах. — Признавам обаче, че не очаквах това.

— Аз също.

— Обади ли ти се Стан Лаури?

— Да, ама малко късно — каза той.

— Трима ли бяха?

Мънро отново кимна.

— Някакви минохвъргачи от Седемдесет и пети.

— Къде са сега?

— В стаята ми. Овързани с телефонен кабел, всеки със собствената си тениска в устата.

— Добра работа — погледнах го с уважение аз.

Което си беше чистата истина. Един срещу трима, атакуван внезапно, без предупреждение. Съвсем задоволителен резултат. Наистина бях впечатлен. Този човек беше голяма работа. Ясно като бял ден.

— А на теб какво ти се падна? — попита той.

— Противовъздушен екип.

— Къде са сега?

— На пътя за Мемфис. Разхождат се боси, по гащи.

Зъбите му проблеснаха в мрака.

— Надявам се никога да не ме командироват в Бенинг — каза той.

— Райли още ли е в бара?

— О, да. Пристигна пръв, в компанията на татенцето. Черпят като луди. Сметката им трябва да е надхвърлила триста кинта. Засега.