Читать «Поклик Ктулху» онлайн - страница 18

Говард Лавкрафт

Трьох людей з «Емми» було вбито, у тому числі капітана Коллінза і першого помічника Ґріна, а решта вісім продовжили плавання на захопленій яхті під проводом другого помічника капітана Йохансена, простуючи наміченим курсом, бажаючи також з’ясувати, чи існував якийсь привід для наказу повертати назад. Наступного дня вони виявили острівець, який ніде не був позначений на карті в цій частині океану, й висадилися на ньому; і тут шестеро матросів якимсь чином загинули на березі, хоча Йохансен чомусь замовчує, як це сталося, і каже лише, що вони впали у кам’яне провалля між скелями. Тоді вони вдвох зразу повернулися на яхту і спробували попливти далі, але на заваді їм став шторм 2 квітня. Що відбулося відтоді до порятунку, який прийшов 12 квітня, чоловік пам’ятає дуже туманно і навіть не пригадує, коли помер Вільям Брайден, його товариш. Очевидних підстав смерті Брайдена виявити не вдалося, ймовірно, причиною були сильні переживання або виснаження організму. Телеграфом із Данідіна повідомили, що «Варта» там широко відома торгівлею з поближніми островами Океанії й має лиху славу по всьому узбережжю. Володіли нею якісь непевні люди, покручі, чиї часті зустрічі й нічні походи в ліс привертали загальну увагу. Вони вирушили в море у великому поспіху одразу після шторму і землетрусу 1 березня. Наш Оклендський кореспондент свідчить про бездоганну репутацію «Емми» та її команди, а Йохансена характеризує як тверезого і гідного моряка. Адміралтейство починає розслідування з приводу всієї ситуації, в рамках якого постарається спонукати Йохансена, щоб він розповів про те, що сталося, відвертіше і детальніше.

Оце, власне, і все, що розповідала стара газета, якщо не зважати на вміщену в ній фотографію пекельної фігурки, але це коротке повідомлення породило в мене цілу низку здогадів! Тут була сила-силенна відомостей, пов’язаних із Культом Ктулху, і підтвердження того, що його прихильники мали дивні зацікавлення не лише на суходолі, а й на морі. Що спонукало цю мішану команду, яка пливла зі своїм жахливим ідолом, наказати «Еммі» повернутися назад? Що це за невідомий острів, на якому загинули шестеро моряків з «Емми» і про який Йохансен не бажає говорити? До чого дійшло розслідування віце-адмірала і що відомо про цей мерзотний культ у Данідіні? І найдивовижніша річ: як пояснити глибокий і надприродний зв’язок дат, що надав лиховісного і безперечного значення різним подіям, які ретельно занотував мій дідусь?

1 березня - чи 28 лютого, з огляду на те, що події мали місце по обидва боки Лінії переміни дат - стався землетрус і розпочався шторм.