Читать «Українські мілітарні формування в Одесі в добу Центральної Ради (березень 1917 – квітень 1918 рр.)» онлайн - страница 106

Тарас Вінцковський

«Упр. Порта»

Боцманъ

Михаилъ Васильевичъ Пилишенко

«Синопъ»

Электротехн.

Михаилъ Васильевичъ Пилишенко

«Салгиръ»

Матросъ

Степанъ Сазоновъ Плаксивый

«Дунай»

Радный писарь /Підпис/

1-го Декабря 1917 года

С подлинным верно

Секретарь /Підпис/

ЦДАВО. — Ф.1705. — Оп.1. — Спр.6. — Арк.125

Статут Військового Товариства „Одеський Український Військовий Кіш»

1. Одеський Украінський Військовий Кіш закладається для обьєднання всіх украінців-вояків і військових урядовців Одеськоі Військовоі Округи, Чорноморського флоту і Румунського фронту.

2. Т-во має на меті культурно-просвітний і політичний розвиток його членів, украінізацію війська на Вкраіні і домагання здійснення національно-територіальноі автономіі Украіни в межах Россійськоі Федеративноі Демократичноі Республіки.

3. Членом Т-ва може бути кожен вояк чи військовий урядовец украінець, який визнає політичну платформу і регулу Коша.

*Примітка. Членів, що ламають статут, не коряться постановам громади, ідуть всупереч ім, або роблять негарні чи невідповідні вчинки, громади мають право виключати з свого складу.

4. В своій діяльності Т-во керується наказами організацій Коша. Справами Коша керують: а) військові віча і зьізди, б) військові Раді і Комітети, в) військові комісіі й инші органі, які Т-во визнає потрібним утворити.

5. Головним осередком влади Коша являються: а) Одеська Украінська Військова Рада і б) Виконавчий Комітет, які мають осідком м. Одесу.

6. Опріч центральних Одеських У. В. Ради і Викон. Комітета, кожний військовий гарнізон Кошового району, кожна армія Руминьского фронту мают свій місцевий (гарнізонний чи армейський) керовничий орган Військову Раду і іі Виконавчий Комітет.

7. Украінці кожноі окремоі і військовоі части — роти, ескодрону, сотні, батареї, команди, судна і т. и. — складають окрему, військову громаду і мають своі окремі (ротні, командні і т. и.) комітети з потрібного числа осіб. Більші військові частини — полки, батальони, дружини, бригади — мають своі полкові і т. и. комітети.

8. Військові Ради складаються: з 1 делегата і 1 заступника од кожноі окремоі військовоі громади арміі чи флоту свого району. Одеська Украінська Військова Рада, як Центральна Кошова рада, складається з делегатів і заступників військових частин арміі і флоту Одеського гарнізону й порту, а також од инших військових рад і комітетів Кошового району.

9. Украінці у всіх загально-російських військових організаціях повинні відокремлюватись в окремі фракціі і звязуватись з відповідними украінськими військовими організаціями свого району чи части.

10. Для звязку в склад Ради можуть входити також представники од украінських не військових організацій і політичних партій, а також инших, не украінських військових організацій, по ухвалі Ради.

11. Рада вибірає Виконавчий Комітет з Голови і 9 членів. Голова Комітета єсть і Голова Ради. Число членів комітета може бути змінено по постанові Ради. Члени К-та можуть вибіратись Радою і з не членів Ради.

12. Члени Виконавчого Комітета вибірають зпомежи себе 2 товаришів Голови, 2 писарів і 1 скарбника.