Читать «Измяната» онлайн - страница 46

Реймънд Фийст

Локлир отведе спътниците си в покоите си — по пътя срещнаха само двама стражи, които проследиха с интерес появата на младия скуайър в компанията на непознат монах и тъмен елф.

Локлир надникна през един прозорец и каза:

— До вечеря остава около час. Тъкмо колкото да се изкъпем и да се преоблечем. След това ще разговаряме с принца.

— Толкова ми е странно, че съм тук — промърмори Горат.

— На мен още повече — отвърна Локлир, докато отваряше вратата към покоите си. После отстъпи встрани да пропусне гостите и махна на един минаващ наблизо паж. — Момче!

— Да, господарю? — попита пажът.

— Уведоми принца, че съм се върнал и че нося особено важно съобщение.

Пажът, който познаваше добре младия скуайър, си позволи да промърмори под нос:

— Дано наистина да е важно, ваша милост, и принцът да е на същото мнение.

Локлир го отпрати с игриво потупване по главата.

— И предай да донесат вода за три вани!

— Веднага, скуайър — отвърна момчето.

Локлир влезе в стаята. Оуин вече се бе изтегнал на леглото, а Горат стоеше прав до прозореца и го чакаше търпеливо. Младият скуайър отвори гардероба и почна да се рови из дрехите.

— Докато се къпем, ще поръчам да намерят нещо, което да ти е по мярка — уведоми той Горат. Междувременно подбра туника и панталони за Оуин, както и чисто бельо за всички. — Банята е насам, приятели.

В дъното на коридора вече ги очакваха четирима прислужници — наливаха гореща вода в три вани.

— Хайде да влизаме — подкани ги Локлир и даде пример, като си свали мръсните дрехи и пристъпи във водата. Отпусна се с едно доволно „ах“ и облегна гръб на стената.

— Третата вана за мен ли е? — попита Горат.

— Ако не възразяваш…

— Напълнете я със студена вода.

Прислужниците се спогледаха, но Локлир кимна и след като напълниха втората вана, те изтичаха до кухнята и се върнаха с кофи със студена вода. След като напълниха ваната, Горат седна вътре и им нареди да го поливат с още студена вода. По нищо не личеше, че му е студено. Когато свършиха с къпането и облякоха чисти дрехи, Оуин попита:

— Защо със студена вода?

— Ние се къпем в планински потоци и живеем в страна, където върховете винаги са покрити със сняг — заяви гордо Горат. — Не съм свикнал да се къпя с топла вода.

Локлир сви рамене.

— Човек научава по нещо ново всеки ден.

— Така е — съгласи се Горат. — С хората…

Когато бяха готови и излязоха отвън, откриха, че ги чака дворцовата стража.

— Скуайър, наредено ни е да ви отведем при принца.

— Не е необходимо — отвърна пресипнало Локлир. — Знам пътя. Сержантът, врял и кипял ветеран от войните, игнорира забележката на младия благородник.

— Господине, принцът е този, който преценява дали е необходимо.

Той даде знак и двама от войниците застанаха от двете страни на Горат, а другите двама се подредиха отзад. След това всички тръгнаха по коридора, който ги отведе в трапезарията, където принц Арута, принцеса Анита и останалите гости тъкмо привършваха с вечерята.

Арута, управителят на Западните владения на Островното кралство, седеше в центъра на дългата маса. Героят от Войната на разлома все още изглеждаше млад, донякъде и защото предпочиташе да е винаги гладко избръснат. Макар че управляваше владенията от десет години, по лицето му едва отскоро личаха следите от постоянното бреме на отговорностите. Имаше черна коса, на места прошарена с тънки, едва забележими сребристи кичури, но иначе си беше съвсем същият, какъвто го помнеше Локлир от времето, когато за първи път пристигна в Крондор. Кафявите му очи се вторачиха в младия скуайър с пронизителност, която би накарала някой с по-слаба воля да затрепери, но Локлир и друг път през десетгодишната си служба бе изпитвал силата им.