Читать «Спиращият войната» онлайн - страница 348

Брендон Сандерсон

Бележка втора: Завърналите се, изглежда, постигат Петото извисяване благодарение на своя Дъх. Съществува хипотеза, че те всъщност не получават две хиляди Дъха, когато се Завърнат, а получават само един, могъщ Дъх, който носи със себе си силите на първите Пет извисявания.

Бележка трета: Дадените в таблицата числа са само приблизителни и много малко е известно за горните Извисявания. Всъщност дори за по-долните нива може да са нужни по-малко или повече Дихания за дадено Извисяване, в зависимост от обстоятелствата и силата на Дъха.

Бележка четвърта: Всеки допълнителен Дъх дарява някои неща, независимо кое Извисяване е постигнал Пробуждащият. Колкото повече Дъх има човек, толкова по-устойчив е на болест и състаряване, по-лесно му е да различава цветове, по-естествено може да се научи да Пробужда и по-силен е жизненият му усет.

Силите на Извисяването

Различаване на аура: Първото извисяване дава на човек способността да вижда аурите на Дъха на други инстинктивно. Това позволява грубо да се прецени колко Дъха съдържа едно лице и цялостното здраве на този Дъх. На лица без това Извисяване им е много по-трудно да преценят аурите пряко и трябва да разчитат на това колко дълбоко се променят цветовете около едно лице, когато навлязат в аурата му. Без поне Първото извисяване за невъоръжено око е невъзможно да забележи Пробуждащ, който има по-малко от около петдесет Дъха.

Съвършена точност: Второто извисяване дава съвършена точност на тези, които го постигнат.

Съвършено разпознаване на цвят: Макар всеки придобит Дъх да води човек към по-голям усет за цветовете, едва когато достигне Третото извисяване той може мигновено и инстинктивно да определя точно оттенъците на цветовете и хармонията на баграта им.

Съвършен жизнен усет: При Четвъртото извисяване жизненият усет на един Пробуждащ придобива максималната си сила.

Вечна младост: При Петото извисяване устойчивостта на Пробуждащия на остаряване и болест придобива максималната си сила. Тези лица са неуязвими за повечето отрови, включително въздействието на алкохол или повечето физически неразположения (като главоболия, болести или влошаване на орган). Лицето повече не остарява и остава функционално безсмъртно.

Инстинктивно пробуждане: Всички лица от Шестото извисяване и над него мигновено разбират и могат да прилагат основни Пробуждащи заповеди без обучение или практика. По-трудните Заповеди за тях са по-лесни за усвояване и откриване.

Разпознаване на Дъх: Малцината, достигнали Седмото извисяване, придобиват способността да разпознават аурите на обекти и могат да разберат кога в нещо е вложен Дъх чрез Пробуждане.

Преодоляване на Заповед: Всяко лице от Осмото извисяване или над него придобива способността да надмогне Заповеди в други обекти с вложен Дъх, включително Безжизнени. Това изисква съсредоточаване и изтощава Пробуждащия.