Читать «Огненото разпятие» онлайн - страница 72

Лора Лазар

- Защо ми го разказваш това?

- Остави ме да довърша! - недоволно изрече жената. - Хората имат ясни сънища по време на тази фаза от съня.

Оги стана и се върна при статива.

- Слушаш ли ме? - погледна го Еми.

- Да - разсеяно отвърна художникът.

- В мозъка на човека има химични и нервни импулси, наречени невротрансмитери, които отговарят за събуждането, заспиването или сънуването на човека. При пиене на сертонин можеш да постигнеш по-добър баланс на времето, прекарано в REM и не-REM фази. Допаминът съществено повишава увереността и мотивационните нива на сънуващия. Ацетилхолинът играе главна роля, за да се удължи REM сънят. Галантаминът също повишава нивото на осъзнато сънуване, особено ако се вземе по средата на нощта...

- Как ще го взема посред нощ, ако вече съм заспал? - прекъсна я Оги.

- Спиш четири-пет часа, събуждаш се, за да поемеш...

- А ако не се събудя?

- Не съм наясно... - замисли се журналистката. - Ще трябва отново да проверя...

- Не сега, моля те!

- Алкохолът не се препоръчва при осъзнатото сънуване, защото подтиска REM съня. Но пише, че в малки дози има обратен ефект и човек запомня сънищата си. Кофеинът също допринася за траен спомен от съня. Имаше и други вещества, но не ги помня... - Еми дори помълча, но тръсна глава и продължи, защото не се сети за другите стимуланти. Ако повишиш нивото на определени невротрансмитери, ще можеш да сънуваш по-дълго и осъзнато. - Тя погледна към художника. - Слушаш ли ме?

Оги само кимна неубедително.

- По този начин ставаш онейронавт - продължи жената. - Идва от гръцки и означава „този, който прави сънища“.

- Еми, не разбирам как това, което говориш, се отнася за мен.

- Наистина ли не разбираш? - Тя стана от дивана и се приближи към Оги. - Ти можеш да се носиш между сънуваните светове и дори да откриваш нови реалности. При теб границата между сън и действителност се заличава. Именно на тази твоя способност се дължат пожарите около теб.

- Искаш да кажеш, че аз ги предизвиквам насън? - погледна я с интерес художникът.

- Да - убедено изрече Еми. - То е в подсъзнанието ти, но чрез пътуването ти насън се превръща в действителност. А ако прибавим и владеенето на пирокинеза...

- Значи съм опасен за околните - тъжно изрече Оги.

- Трябва да овладееш сънищата си. Няма друг начин - убедено изрече Еми. - Техниката, описана тук - и тя посочи листите, се нарича биохимия на осъзнатото сънуване. То не е за страхливци, защото практически се навлиза в непознати измерения, където всяка частица е истинска като в самия живот... Двата свята не могат лесно да бъдат разпознати само чрез един сън... Жената неочаквано млъкна и дълбока въздъхна, защото се страхуваше да си признае, че не би пробвала описаната техника за сънуване.

Мълчанието превзе стаята и ги притисна към физическата реалност.

- В твоите сайтове ли ги прочете? - сети се неочаквано Оги и едва сега я погледна недоверчиво.