Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 17

Ахмед Юмит

- Спах като бебе - беше казала сутринта. - В теб има нещо успокояващо.

Но явно то не и стигаше. Нужно и беше вълнение или някаква по-ярка личност, която не откриваше в мен. Ярка личност ли казах, та аз дори не знам какво значи това.

- Ти си сив - ми каза години по-късно една млада жена, с която флиртувах. - Цветовете те плашат.

После беше станала и напуснала масата. Нито ме беше потърсила повече, нито се беше поинтересувала от мен. Нюз-хет не ме мислеше за досаден... Дали? В такъв случай защо ме напусна?

Натиснах електрическия ключ на стената. Светлината озари познатата ми стая. Пристъпих нерешително няколко крачки, без да знам какво да правя и откъде да започна, и пак миризма на виолетки... Същите тръпки по кожата, същата буца в гърлото, но не толкова силно както преди. А и миризмата сякаш беше променена; смесена с тази на гниещо дърво, съсипани стени, остарели спомени и застаряващо тяло се беше превърнала в друг аромат.

Усещаше се най-вече около леглото. Че къде другаде? Приближавайки, забелязах колко е разхвърляно. А Нюзхет беше най-подреденият човек на света. Може би това беше и единствената ни прилика; и двамата се ужасявахме от безпорядъка. Както в жилището, така и в съзнанието. Подреждането на дома беше лесно, но на ума... Като петте си пръста познавах под-редеността на ума на Нюзхет, свикнал винаги да мисли систематично. Всъщност на това се дължаха и успехите и. Обаче заради подредеността на ума и систематичното мислене беше занемарила напълно битовите навици. Що се отнася до мен, след заминаването и не ми остана нито систематична мисъл, нито методични постъпки. Тъкмо напротив, когато умът ми се объркаше, ежедневното чистене и подреждане се превръщаха във фиксидея. Това не убягна от вниманието на братовчедка ми.

- Приличаш на стара мома - беше отбелязала Шазие.

Знаех, че има предвид жените със сексуален недостиг... Но нямах намерение да споделям с нея креватните си проблеми. Веднага бях извърнал поглед от изследващите и, питащи и разследващи големи черни очи вероятно с намерение да ми помогне. Две книги на нощното шкафче привлякоха вниманието ми. Това ли четеше преди сън? Приближих и взех горната с дебела кожена подвързия. На корицата имаше фина рисунка, която познах веднага: туграта на султан Мехмед Завоевателя... Книгата беше от Франц Бабингер. На задната корица пишеше Mehmed der Eroberer und seine Zeit. Султан Мехмед Завоевателя и епохата му. Едно от най-мащабните изследвания на великия владетел. Повдигайки книгата на Бабингер, видях отдолу бле-дожълта корица. Броят от април 1970 на списание Yeni Dergi... Спомних си, че това беше списание за изкуство. Сигурно беше останало от моминските години на Нюзхет, когато пишеше стихове. Беше много пристрастена към литературата и особено към поезията. Това точно ми създаде влечение към романите.