Читать «Град и звезде» онлайн - страница 8

Артур Кларк

„Разуме се, у праву си“, уследио је одговор. „Али то је само део одгонетке… и то сасвим мали део. До сада си се сретао само са децом свог узраста, која такође нису знала истину. Она ће је се ускоро сетити, али не и ти, тако да те морамо припремити да се суочиш са истином.

Више од милијарду година, Алвине, људска раса живи у овом граду. Од како је Галактичко Царство пропало, а Освајачи се вратити на звезде, ово је био наш дом. Са оне стране зидова Диаспара постоји само пустиња о којој говоре наше легенде.

Мало знамо о нашим примитивним прецима, осим да су били веома кратковечна бића и да су се, ма како необично звучало, могла размножавати без помоћи јединица сећања или огранизера материје. Сложеним и привидно неконтролисаним процесом кључна схема сваког људског створа очивана је у микроскопским ћелијским структурама које су се стварале у самом телу.

Ако те ово занима, биолози ће те подробније упутити у ствар, али сам метод није од неког особитог значаја, пошто је био напуштен у сам освит историје.

Људско биће, као и свака друга ствар, одређено је властитом структуром, сопственим склопом. Склоп човека, а још више склоп који описује људски ум, непојмљиво је сложен. Па ипак, Природа је успела да сажме тај склоп у једну једину сићушну ћелију, која се не може видети голим оком.

А оно што Природа може да учини, Човек је такође у стању, на свој властити начин. Не знамо колико је за то било потребно времена. Можда милион година… али зар то нешто значи.

Наши преци су коначно научили како да испитују и ускладиште податке који одређују и описују људско биће, као и да искористе те податке да би поново створили узор, баш као што си ти малочас створио тај кауч.

Знам да те ове ствари занимају, Алвине, али ја ти не могу тачно рећи како се оне одвијају.

Занемарљив је начин на који се ускладиштују подаци; једино су они сами важни. Подаци се могу регистровати у облику речи писаних на хартији, променљивих магнетских поља, или смена електричног набоја. Људи су користили све ове методе за складиштење, као и многе друге.

Довољно је рећи да су они одавно стекли способност да сами себе ускладиште, или, тачније говорећи, да рашчлане склоп из кога су поново могли да буду саздани у стварна бића.

Све си ово већ раније знао. На тај начин преци су нам практично обезбедили бесмртност, али нису решили проблеме које је постављало укидање смрти. Хиљаду година у једном телу сасвим је довољно за сваког човека; на крају тог раздобља, ум му је пренатрпан сећањима, и једино што жели јесте починак… или нови почетак.

Ја ћу се ускоро припремити, Алвине, да напустим овај живот. Пробаћу још једном своја сећања, средићу их и обрисати она која не желим да сачувам. Онда ћу се упутити у Дворану Стварања, али кроз врата која ти никада ниси видео. Ово старо тело престаће да постоји, баш као и сама свест. Од Јесерака ће остати само галаксија електрона смрзнутих у срцу кристала.

Ја ћу спавати, Алвине, али нећу сањати. А онда, једнога дана, можда сто хиљада година касније, обрешћу се у новом телу и упознаћу се са онима који ће бити изабрани да бдију нада мном. Они ће се бринути о мени баш као што су Еристон и Етанија водили рачуна о теби, пошто у почетку уопште нећу познавати Диаспар, нити ћу се сећати онога што сам био раније. Сећање на прошлост полако ће ми се вратити, када будем био на прагу пунолетства, и ја ћу му придодавати нове слојеве како се будем кретао новим циклусом биствовања.