Читать «Град и звезде» онлайн - страница 154

Артур Кларк

Ништа друго није потисло наше претке на Земљи до болест у њиховим душама.

Када смо дошли до овог открића, један проблем нас је особито зачудио у Лису. Битка код Шалмирана никада се није одиграла, па ипак Шалмиран је постојао и постоји још и данданас.

Штавише, он је једно од најмоћнијих оружја за разарање које је икада направљено.

Било нам је потребно извесно време да решимо загонетку, али када је једном пронађен, одговор се показао сасвим једноставним. Некада, давно, наша Земља имала је један џиновски сателит, Месец. Када је, у непрекидном рату између плиме и осеке, са једне стране, и силе теже са друге, он коначно почео да пада према Земљи, морао је бити уништен. Шалмиран је био саграђен са тим циљем, а око његове сврхе испрела су се предања која сви познајете.“

Калитракс се помало скрушено осмехнуо огромном аудиторијуму.

„Постоје многа слична предања, делимично истинита, а делимично лажна, као и други парадокси у нашој прошлости који још нису одгонетнути. Но, овај проблем пре спада у надлежност психолога него историчара. Чак се ни сведочанствима Централног Компјутера не може потпуно веровати, пошто садрже очигледне доказе о преиначавању у веома далекој прошлости.

На Земљи су само Диаспар и Лис преживели раздобље декаденције; Диаспар захваљујући савршенству својих машина, а Лис због своје делимичне издвојености и необичне интелектуалне моћи житеља. Али обе културе, чак и када су се вратиле на свој претходни ниво, постале су изопачене страховима и митовима које су наследиле.

Ти страхови не треба више да нас прогањају. Није моја дужност као историчара да предвиђам будућност, већ да испитујем и тумачим прошлост. Али њена поука сасвим је јасна; одвећ дуго смо живели сасвим издвојено од стварности, а сада је куцнуо час да преуредимо наше животе.“

25

Јесерак је корачао у немом чуђењу кроз улице Диаспара, који никада раније није видео.

Толико се, у ствари, разликовао од града у коме је он провео све своје животе, да га никада не би препознао. Па ипак, знао је да је то Диаспар, премда није застао да поразмисли како то зна.

Улице су биле уске, зграде ниже, а парк је нестао. Или, боље речено, још није постојао. Био је то Диаспар пре промене. Диаспар који је стајао отворен према свету и Васељени. Небо изнад града било је модроплаво и прошарано распараним праменовима облака, који су се лагано извијали и окретали на ветру што је пирио лицем млађе Земље.