Читать «Забуті історії міст: як багатство та культурний розвиток здобуваються толерантністю» онлайн - страница 14

Арі Турунен

Тоді як інші греки бачили на небі Геліоса та Селену, Анаксагор помітив розпечений до червоного камінь, світло якого вночі відбиває менше небесне тіло. Він не вірив у божественність Сонця та Місяця, що не влаштовувало афінян. Останні ухвалили закон, що дозволяв звинувачувати тих, хто не дотримувався релігійних церемоній і проголошував теорії щодо «справ вищих». Анаксагора вважали винним у протидії загальноприйнятому релігійному вченню. Правителю Афін Периклу довелося задіяти всю свою ораторську майстерність для визволення свого друга. Анаксагора звільнили, проте вигнали з Афін.

На противагу Афінам ліберальний Мілет створив основу для наукового мислення і дав нам можливість користуватися винайденими в ньому літерами та математичними символами. У Мілеті вміли сприймати інші традиції, безперервно вдосконалюючи чужі ідеї та не забуваючи про самокритику.

Завдяки своїй толерантності Мілет став одним із найбільших і найбагатших міст свого часу. Проте згодом золота доба міста добігла кінця.

Влада б’є в голову

У VI ст. до н. е. міста Іонії одне за одним потрапили під владу персів. Іонійці ненавиділи перську обов’язкову воєнну службу та примусове вербування. Оскільки в Іонії не було еліти, руками якої можна було б керувати державою, надавши привілеї обраним, перси призначали тиранів у кожному полісі. Тиранові дозволялося використовувати свою владу як йому заманеться, допоки це відбувалось у межах взаємопорозуміння з персами.

Проте влада легко б’є в голову тирана. Так сталось і з мілетським тираном Аристагором. Разом із біженцями острова Наксос Аристагор розпочав планувати його захоплення. У 499 р. до н. е. загони Аристагора за підтримки сатрапа Лідії Артаферна вторглися на острів. Після чотирьох місяців безрезультатної облоги гроші закінчилися і Аристагор опинився у скрутному становищі. Оскільки він боявся, що після невдалого військового походу Артаферн позбавить його влади, то вирішив діяти ще більш агресивно. Разом з іншими іонійцями він розгорнув повстання проти персів. Долю Іонії та Мілета було визначено у морській битві біля Ладе. Іонійців було розгромлено, а більшість чоловічого населення Мілета вбито. Дідімський храм було розграбовано і спалено. Мілет був знищений у 499 р. до н. е., після чого так і не повернувся до свого минулого розквіту.

Після цього перси звернули свою увагу на афінян, що підтримували іонійців. Перський цар Дарій жадав помсти. Він вирішив покінчити з афінянами у Марафонській битві. Хоча цього разу афіняни і перемогли, розпочалася доба безкінечних перських війн.