Читать «Київська Русь» онлайн - страница 12

Петро Петрович Толочко

Дискусії з приводу державно-політичного розвитку Київської Русі продовжуються і в наш час. У працях М.М. Покровського, Б.Д. Грекова, С.В. Юшкова, А.М. Насонова, Д.С. Лихачова, М.М. Тихомирова, Б.О. Рибакова, В.Й. Довженка, М.Ф. Котляра, П.П. Толочка, І.Я. Фроянова та інших істориків спільним е ствердження феодальної сутності розвитку Русі. Що стосується державного устрою, економічного і культурного розвитку, то тут думки істориків розійшлися.

Б.Д. Греков пов’язував розклад Київської Русі в XII ст. з економічним запустінням Середнього Подніпров’я. Уже в другій половині XII ст. процес зміцнення і відокремлення нових політичних центрів і ослаблення Києва пішов настільки далеко, що, як стверджував Б.Д. Греков, Київ на той час остаточно перестав бути стольним містом великої, хоч і не міцної, держави.

Піч житла XII — XIII ст. Вишгород

Близьких поглядів дотримувалися С.В. Юшков, М.М. Тихомиров, Б.О. Рибаков. Щоправда, вони не ставили політичні процеси в безпосередню залежність від економічних. За Б.О. Рибаковим, Київська земля навіть в кінці XII ст. становила собою один із найрозвиненіших регіонів Русі, а Київ був найбільшим економічним і культурним її центром.

Д.С. Лихачов відзначав, що, незважаючи на роздробленість Русі та ріст обласних відмінностей, у XII — XIII ст. розвивалась і самобутня єдина основа руської культури. Утворення національних культур кожного з братських народів (російського, українського і білоруського), як вважав Д.С. Лихачов, більшою мірою зобов’язане процесам об’єднавчим, ніж роз’єднавчим.

А.М. Насонов не схильний був перебільшувати фактори дроблення Київської держави. Самостійність князівств не усувала певних елементів державної єдності, одним із серйозних доказів чого є “Повість минулих літ” з її широким географічним та історичним горизонтом, вченням про єдину східнослов’янську країну і народність.

Концепція єдності Русі і ролі Києва як економічного, культурного і політичного її зосередження знайшла обґрунтування у працях В.Й. Довженка, П.П. Толочка. Землі-князівства не становили собою чогось нового для Русі XII — XIII ст., а виникли з утворенням Київської держави і були її структурними одиницями. Історичний процес характеризувався відцентровими і доцентровими тенденціями. Перевага лишалась за останніми. Єдність Русі трималась на міцних економічних зв’язках, єдності матеріальної і духовної культури, мови, віри, свідомості необхідності оборони руських земель від зовнішніх ворогів, спільності законодавства, родинних зв’язків правлячої князівської династії.

Важливим є доробок у вивченні історії Русі В.Т. Пашуто і Л.В. Черепніна, згідно з якими її державну форму визначала загальноруська структура правління, за якої київський стіл був об’єктом колективного сюзеренітету найсильніших князів.

Великою фундованістю, насамперед археологічними джерелами, характеризуються праці, присвячені соціально-економічному і культурно-історичному розвитку Русі, М.Ю. Брайчевського, А.М. Кирпичникова, П.О. Раппопорта, В.Л. Яніна, М.П. Кучери, О.П. Моці, А.В. Кузи, А.О. Мединцевої, П.Ф. Лисенка, Г.В. Штихова та інших археологів.