Читать «Денонощната книжарница на мистър Пенумбра» онлайн - страница 155

Робин Слоун

[

←50

]

Претцел – тип печен хляб, приготвен от тесто, в повечето случаи във формата на възел. – Б. пр.

[

←51

]

Град в окръг Санта Клара, в района на залива на Сан Франциско. – Б. пр.

[

←52

]

Изображението на делфин и котва се свързва по традиция със сентенцията Festina lente, прието е за нейно символично изражение. — Б. пр.

[

←53

]

„МобиДик”, X. Мелвшт, „Изток-Запад”, 2014 г.; „Одисеи”, Джеймс Джойс, „Изток-Запад”, 201.1 г.; „Невидимия”, X. Уелс, изд. „Фама”, 1997 г. – Б. пр.

[

←54

]

Грифо Геритзун вероятно е събирателен образ от Франческо Грифо (печатар, работещ за Мануций и автор на известни шрифтове) и Гериг Геритзун, което е рожденото име на прочутия мислител Бразъм Ротердамски, който също е бил сътрудник на Мануций. – Б. пр.

[

←55

]

Известна и като Декартова координатна система (правоъгълна координатна система) – използва се, за да се определят положенията на точките в равнина (или в някакво пространство) чрез числа. – Б. пр.

[

←56

]

Град в окръг Санта Клара в района на залива на Сан Франциско. Тон е сред съставните градове на Силициевата долина. В Маунтин Вю е базирана компанията „Гугъл”. – Б. пр.

[

←57

]

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. — Б. пр.

[

←58

]

Венчър капиталистите – инвеститори, които се интересуват от дялово участие в бизнеса. Те се ангажират с допълнителни отговорности, свързани с дейността на фирмата – определяне насоките на развитие, управление на финансите и т.н. – Б. пр.

[

←59

]

Заклинание, използвано в поредицата „Хари Потър”, което позволява да се разкрият съставките в някоя магическа отвара или частите на заклинание. – Б. пр.

[

←60

]

Синият екран (или Синият екран на смъртта, Blue Screen of Death, BSOD) – популярно название на съобщение за критична грешка, появяващо се на син фон, което се среща понякога при потребителите на Windows. – Б. пр.

[

←61

]

Американска нефтена корпорация. Създадена през 1870 г. от Джон Рокфелер и съществувала в първоначалния си вид до 1911 г., когато САЩ обявява, че има незаконен монопол над нефтената търговия, и тя се разбива на отделни компании. – Б. пр.

[

←62

]

For He's a Jolly Good Fellow – популярна английска песен c френски произход, датира от XVIII в. – Б. пр.

[

←63

]

ОРС – оптично разпознаване на символи (OCR – optical character recognition); технология за конвертиране на печатен текст в текстов файл. – Б. пр.

[

←64

]

Термин от кинематографията – рисувано изображение на обстановката (пейзаж, околни градове, селища и т.н.), което позволявала се създаде илюзията за околната среда. – Б. пр.

[

←65

]

„Галата" – японска аркадна игра, тип фиксирана стрелба с космически кораб, излязла през 1981 г. – Б. пр.

[

←66

]

N-грама – последователност от я-елементи. От семантична гледна точка може да е последователност от звуци, знаци, букви, думи. Диаграма на Вонегът – прочута диаграма за изграждането на една история, създадена от Кърт Вонегът. – Б. пр.

[

←67

]

Движение за свобода на словото (Free Speech Movement) – студентско протестно движение от учебната 1964–1965 г. в „Бъркли”, Калифорнийския университет. – Б. пр.