Читать «Спогади бійців УПА» онлайн - страница 64

Роман

1-го жовтня 1946 р. опинилися ми в англійській зоні Австрії. Там я розпрощалася зі своїми товаришами. Як я дісталася до Палестини, це вже не належить до теми моїх споминів. Ще мушу згадати про зустріч з моїм стареньким батьком, який, вислухавши моїх оповідань, запитав тремтячим голосом:

— Чи ти, може, вихрестилася?

З цього питання я добре зрозуміла, що мій старозаконний батько легше переніс би вістку про мою смерть, як зміну релігії. А все ж і я часто роздумую над Христовою релігією, і з мого серця я не можу вигнати Христа, але я теж не маю сили бути вбивцею мого батька.

Опинившись у новій батьківщині, я пообіцяла собі поінформувати світ про українців та їхню геройську УПА. Нагода одначе довго не траплялася, я була сірою людиною, а таких світ не радо вислуховує. Але тепер, коли стала я працювати в міністерстві й мій підпис відомий не одному дипломатові, я сповнюю свій обов'язок. Закінчуючи ці короткі мої спомини, я звертаюся до свободолюбного світу й остерігаю його, щоб не легковажив собі українського питання, щоб не ставив його на другорядний план. Бо тільки вільна Українська Держава буде запорукою і доказом справедливого миру в світі.

Примітки

1

Випомповувати — тут — стягувати.

2

Контингент — певний обсяг матеріальних цінностей, який радянська влада стягувала з селян. По сучасному — це податок.

3

Підводами.

4

Одразу, не зволікаючи.

5

У ході битви з більшовиками поблизу села Базар Житомирської області зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерала-хорунжого Юрія Тютюника.

6

Друг — звертання до бойового соратника в УПА.

7

Становище — розташування, позиція.

8

Почет — особи, найбільш наближені до керівника, охорона.

9

Псевдо — псевдонім, кличка.

10

Таємні листи.

11

Терен — територія.

12

Руханка — гімнастика.

13

Класу.

14

Зошити.

15

Не помітили.

16

Запілля — підпілля.

17

Розташувався.

18

Ріка Західний Буг.

19

Кущ — Самооборонні Кущові Відділи (СКВ) — відділи українського самозахисту, утворені для охорони українських сіл, а також для створення тилу для УПА, діяли в 1942-1946 роках.

20

Надрайон, підрайон — територіальні одиниці діяльності УПА.

21

Боївка — Боївка Служби безпеки — структурний підрозділ Служби безпеки (СБ) ОУН періоду збройної боротьби. Діяли в 1940-1950-ті при референтурах СБ усіх рівнів адміністративно-територіального поділу ОУН і виконували спеціальні, охоронні та бойові функції.

22

Поготівля — бойова готовність.

23

Рій — найменший військовий підрозділ, частина взводу.

24

Тимчасом.

25

Ройовий — в Армії УНР підстаршинський ранг, в Українській Галицькій Армії та УПА — означення функції командира рою.

26