Читать «Ответен удар» онлайн - страница 240

Брад Тор

Съдейки по диаграмите, залепени за задната стена на лабораторията, Джилиън разбра, че и болестта, и ваксината са изключително силни и че от тях са нужни минимални количества, за да подействат. Нещо повече - водата, която Хамал бутилираше и продаваше, не беше от някакъв таен извор, а от общинската водопроводна мрежа на Мека.

Харват беше наясно, че от Съединените щати ще могат да изпратят на място специализиран екип за изолиране на сградата най-малко след един ден и мислите му веднага се насочиха към Ник Кампос. Кампос можеше да бъде на обекта до няколко часа и покрай работата си със звеното за нелегални лабораторий към Агенцията за борба с наркотиците щеше да помогне на Джилиън в съхранението на противоотровата до идването на американския екип. Обаждането до Ник обаче не беше най-неотложната задача в момента.

Втурвайки се обратно през тунела, Харват излезе на двора на осеяния със следи от куршуми имот на Хамал точно навреме, за да помогне за качването на Рейнълдс в двумоторния двувитлов хеликоптер „Шинук СН-47D“, който щеше да транспортира ранените до болницата „Ал Хада“, намираща се в близост до военновъздушната база „Крал Фахад“.

Щом се издигнаха във въздуха, агентът използва един чифт слушалки, за да се свърже с двореца. Разбра, че всички войници от Националната гвардия се водят на отчет. Нямаше и помен от изчезналите ислямисти и срещата клонеше към края си. Скоро всичко щеше да приключи. Макар още да нямаше извършени опити за покушение срещу уахабитските водачи, тревожното чувство, което Скот беше изпитвал през целия ден, се бе засилило. Сваляйки слушалките, той се наклони към Рейнълдс и сподели опасенията си.

- Мислиш ли, че тук тя е в по-голяма безопасност? - попита Чип, който се надвикваше с рева на двигателите. Имаше предвид Джилиън.

- Не се притеснявам за нея, а за лидерите на уахабитите. Знаем, че планът на Калъчкъ предвиждаше те да бъдат убити по време на срещата и отговорността за това да се прехвърли на кралското семейство. Но ако хората му не са в близост до двореца, как, по дяволите, смятат да изпълнят този план?

- Има автоколона - отвърна Рейнълдс. - Може да са решили да ударят по нея.

- Двама души плюс заместник-министърът на разузнаването? Възможно е, но Абдула разполага с невероятна охрана. Мисля, че онези са откраднали униформите, за да се доближат максимално до мишените си.

- Може да са повече от трима души. Откъде да знаем, мамка му? Може да са вербували стотина войници и кашонът с униформите, който открихме в склада, да е само един от многото.

Имаше логика, но Харват го глождеше мъчителното чувство, че отговорът е пред очите му. Защо на ислямистите са им били нужни униформи? Щом не са смятали да атакуват в самия дворец, къде биха могли да извършат удара? Какво беше предназначението на униформите? До какво е трябвало да се доберат с тях? Най-очевидният отговор беше „до уахабитските лидери“, но дали нямаше друга възможност?