Читать «Ответен удар» онлайн - страница 233

Брад Тор

- Точно така.

- Майката на Хамал. Споменахте, че е чужденка. Какъв беше произходът ѝ?

За кратко престолонаследникът сякаш престана да се терзае. Изглежда, беше съживил щастливи спомени отпреди много време.

- Срещнахме се в Кипър. Един човек, който продаваше оръжия за нашата армия на моя брат, крал Фахад, ме запозна с нея. Бях младеж, изкушен от света и забравил отговорностите си. Тя беше най-красивото създание, което някога бях виждал. Бях напълно запленен от нея.

- А националността ѝ, Ваше Величество? - повтори Харват. - Каква беше тя по народност?

- Туркиня. Произхождаше от османската династия.

- А човекът, който ви запозна и който е участвал в продажбите на оръжие за армията ви?

- Озан Калъчкъ.

След тези думи Харват вече знаеше кой ще е новият халиф.

Глава 90

Наследникът на престола принц Абдула се съгласи да изпълни молбата на Харват при две условия. Първото беше агентът да обещае, че няма да убие сина му. Второто предвиждаше тримата - Харват, Рейнълдс и Алкът да приемат исляма, преди да им бъде позволено да влязат в свещения град Мека.

Въпреки че Джилиън беше крайно изненадана от второто условие, двамата ѝ спътници знаеха, че кралското семейство отправя подобно искане не за първи път. Когато елитните френски антитерористични части бяха освободили светия град от радикалните фундаменталисти през седемдесетте, те го бяха направили не като френски католици, а като последователи на исляма.

Щом церемонията по временно обръщане в ислямската вяра, осъществена на самолетната писта на военновъздушната база ,,Крал Фахад”, приключи, тримата се качиха на борда на хеликоптер ,,Блек Хоук UH 60” на кралските ВВС. Щяха да летят в компанията на отряд със специално назначение на Националната гвардия. Харват се увери, че хората от отряда, облечени в ,, градски камуфлаж”, бяха сериозно подготвени. Въоръжението им включваше 5.56-милиметрови щурмови пушки М4, 9-милиметрови автомати МР 5 на Хеклер и Кох и две снайперови пушки М700, от което става ясно, че специално подбраният екип на престолонаследника не беше за подценяване.

На по-малко от километър от площадката за кацане пилотът на хеликоптера се обади по радиостанцията, за да се увери, че местните сили за сигурност са на място. След като получи потвърждение, започна бързо спускане.

Щом доближиха портите на просторното имение на принц Хамал, разположено в промишлен район в прашните околности на Мека, придружаващите ги два щурмови хеликоптера АН 64 ,,Апачи” откриха масиран обстрел с неуправляеми ракети ,,Хидра 70”, а 30-милиметровите им оръдия яростно забълваха тежки снаряди.

Частите на Хамал бяха напълно неподготвени за подобна атака, но скоро се прегрупираха и отвърнаха на огъня. Закоравелите в битки муджахидини, които се бяха били в Афганистан както срещу съветските, така и срещу американските войски, предприеха светкавични бойни действия.

Преди хората в хеликоптера ,,Блек Хоук” да се усетят, ранното утринно небе се нашари с инверсионните следи от реактивни гранати. Макар пилотът да се опитваше с всички сили да избегне обстрела, една от ракетите уцели мишената си, откъсвайки витлото на опашката, и той се разкрещя на всички да се хванат здраво, при което машината се завъртя бясно около оста си.