Читать «Ответен удар» онлайн - страница 182

Брад Тор

- Твърде много условности - отбеляза командосът.

- Разчитам, че кацането на планер ще предизвика по-скоро любопитство, отколкото тревога.

- А ако ги разтревожи?

- Тогава ще импровизираме - каза Шрьодер, който отне думата на подчинения си и отново се обърна към Харват. - Разбирам каква е целта, но Скорцени е разполагал с едно предимство, каквото ние нямаме - Фернандо Солети, виден генерал от карабинерите.

- Чиито хора са били разпределени да охраняват Мусолини в хотела. Зная - допълни Харват. - Скорцени е бил изправен пред същите пречки, пред които и ние. Първо, неговите командоси е трябвало да надвият достатъчно бързо италианските сили, за да предотвратят ненавременното екзекутиране на Мусолини. Второ, хората му са били доста по малобройни от италианците. И накрая, италианските карабинери са имали предимството да заемат сериозна отбранителна позиция. Най-доброто, което мога да ви изтъкна, са думите на самия Скорцени: ,,В колкото по-голяма безопасност се чувства врагът, толкова по-големи са шансовете ни да го сварим неподготвен.”

Харват направи пауза, за да подчертае ефекта от думите си, и после продължи:

- Скорцени е осъзнал, че хората му трябва да слязат от планерите си и да освободят Мусолини в рамките на три минути, ако искат плана им да успее. При нас не е по-различно. Тази операция изисква всичките тези три фактора, необходими за всяка една успешна тактическа акция - скорост, изненада и съкрушителни силови действия.

Шрьодер кимна с глава.

- Съгласен съм, но гениалността на операцията на Скорцени се е дължала на присъствието на Солети в челния планер. Солети е бил командващ офицер на карабинерите. Когато слязъл от планера, италианската охрана е била толкова объркана, че е нямала представа какво да прави. Това колебание е послужило на Скорцени да извоюва преднина и да завърши мисията успешно. Освободили Мусолини без нито един изстрел.

Харват опипа картагенските гривни, останали в джоба на якето му - същите, които беше взел по време на почти фаталното изкачване във Франция - и каза:

- Мисля, че можем да се сдобием с наш собствен Фернандо Солети, но искам да обсъдим с вас насаме.

С тези думи Харват приключи презентацията си. Силно се надяваше, че Тимъти Рейбърн все още се интересува само от парите.

Глава 67

Докато караха към Льо Ральор, Харват и Алкът разказаха на Клаудия и Шрьодер за всичко, което им се беше случило. Разказът продължи почти през цялото пътуване и ако Клаудия не познаваше достатъчно добре Скот и не беше преживяла с него толкова много, щеше да ѝ е много трудно да им повярва. Едва когато им оставаха по-малко от два километра до селото, Харват започна да нахвърля най-неотложния си план. Нямаше как да знаят дали Рейбърн ще клъвне на въдицата, но ако не друго, поне Шрьодер щеше да добие представа за охраната в подножието на лифта.

Всички бяха съгласни, че Клаудия трябва да пусне стръвта. Френският и беше роден език и макар че Рейбърн щеше да е изключително предпазлив към предложението ѝ, тя беше най убедителния човек, когото можеха да изпратят.