Читать «Ответен удар» онлайн - страница 17

Брад Тор

Президентът направи пауза и продължи:

- Чух този слух и разбирам защо хората ви са ядосани, но ще повторя пак, че една история винаги има две страни. Ще се разровим и щом открием истината, ще ви информирам. Гарантирам ви, че сме се заели с това много сериозно.

Президентът отново направи пауза и отговори:

- И аз ви благодаря за отделеното време. Дочуване, Ваше Височество.

Когато затвори телефона, той се обърна към Андерсън и каза:

- Пълен кошмар. Това е шестото обаждане на арабски държавен глава за днес. Знаеш ли как там наричат случилото се? „Мелето на Ал Карим“.

- Да, и аз го чух - отговори Андерсън. - Не е много оригинално, ако питате мен.

- Оригинално или не, това е голям удар по репутацията ни. Мюсюлманите имат изключително дълга историческа памет, Чък. Много по-дълга от нашата. Кръстоносните походи са пресен спомен в съзнанието на мнозина от тях, сякаш са се случили преди седмица. И всичко това става непосредствено след скандала със затвора Абу Гариб. В техните представи всичко това се е случило все едно преди десет минути.

- Абу Гариб беше голям гаф. Без съмнение. И тази работа с „Ал Джазира“ има потенциала да се превърне в нещо още по-лошо…

- Потенциал ли, Чък? Нямам представа как изглеждат нещата от твоята камбанария, но тази работа не просто има потенциала да се превърне в нещо по-лошо. Това е катастрофа. И то грандиозна.

- Признавам, че не изглежда добре, но искам да ви напомня, че както вие сам казахте, още не разполагаме с всички факти.

- Войникът е американец. Това е единственото, което има значение - каза президентът. - Не водим тази война срещу тероризма във вакуум. Всяка наша крачка се следи от целия свят. Всяко наше действие има безброй последици. Отнема ни години да постигнем някакъв реален напредък в този регион и само няколко мига, за да го изгубим.

- Съгласен съм - отвърна Андерсън, - но въпреки дългата историческа памет на мюсюлманите, не мисля, че Съединените щати са длъжни да носят на врата си бремето на кръстоносните походи. Америка дори не е съществувала през XI век. Тези походи са били предприети от Европа.

Президентът се облегна на стола си и погледна към тавана:

- Няма значение. В тяхното съзнание ние сме продължение на Европа. Всичко, което прави Западът, независимо дали става дума за Европа или Америка, е взаимосвързано. Седем минути или седем века - за тях това е без значение. Те ни виждат в едни и същи краски. Отчайващо е, но начинът на мислене на тези хора не е като нашия.

- Никой няма нашия начин на мислене. Ние притежаваме неповторим дух и точно той прави Америка уникална. Свободата, демокрацията, човешките права… и готовността ни да употребим сила, когато се налага, за да опазим тези идеали - това е определящо за нас. Хванете, който и да е мъж или жена от някоя улица в Близкия изток и им дайте възможност да изберат дали да останат в родината си, или да започнат живота си от нулата в САЩ с правата и свободите, полагащи ни се по закон, и те винаги ще изберат добрата стара Америка. Може да горят знамето ни за пред камерите, но им хвърлете шепа зелени карти във въздуха и те ще започнат да се избиват, за да се докопат до тях.