Читать «Коханка з площі Ринок» онлайн - страница 120

Андрій Анатолійович Кокотюха

10

... дозволених видань на кшталт «Украинской жизни» — літературно-науковий і загальнополітичний місячник російською мовою, виходив у Москві (1912—1917) під фірмою видавця й адміністратора Якова Шеремецінського. Метою журналу було ознайомлення російських читачів з українськими культурними надбаннями та піднесенням української національної свідомості.

11

... представляти інтереси русинів — русини: самовизначення східнослов'янського населення Київської Русі, а після її розпаду, щодо українського та білоруського населення Великого Князівства Литовського, Речі Посполитої, Австро-Угорщини та інших країн.

12

... підтримував народовців — народовці: суспільно-політична течія серед молодої західноукраїнської інтелігенції ліберального напрямку, що виникла в 1860-х роках у Галичині, на Буковині та Закарпатті. Ідеологічно народовці були опонентами галицьких русофілів.

13

... підтримував народовців — народовці: суспільно-політична течія серед молодої західноукраїнської інтелігенції ліберального напрямку, що виникла в 1860-х роках у Галичині, на Буковині та Закарпатті. Ідеологічно народовці були опонентами галицьких русофілів.

14

... чекав війни вже після пострілів у Сараєво — вбивство 28 червня 1914 ерцгерцога Франца Фердинанда, спадкоємця австро-угорського престолу, та його дружини герцогині Софії Гогенберг у Сараєві сербським гімназистом Гаврилом Принципом, членом сербської терористичної організації «Млада Босна». Принцип входив до складу групи з 5 терористів, яких координував Данило Іліч. Вбивство стало формальним приводом для початку Першої світової війни.

15

... біля Личаківської рогатки — Рогатки (рогачки): своєрідні міські кордони, перепускні пункти, що регулювали рух до міста — з міста.

16

... заступник президента Тадеуш Рутковський — польський політичний та громадський діяч, віце-президент Львова.

17

... до графа Бобринського, нового губернатора возз'єднаних земель — завойовані території Галичини і Буковини російська влада визначала як початок процесу возз'єднання слов'янських земель під проводом Російської імперії.

18

... простеньку мелодію, на кшталт «Собачого вальсу» — невибаглива невеличка п'єса для фортепіано, з неї зазвичай починається навчання новачків.

19

... заховав очі під окулярами-«консервами» — спортивні окуляри квадратної форми, щільно облягають очі.

20

Дантист із Кракідалів... — Кракідали: район Львова, на той час — одна з околиць, котра починалася відразу за Краківським базаром. Був місцем компактного проживання євреїв. Район вважався одним із найбідніших у місті.

21

... називав своєю фейгале... — фейгале (ідиш) — маленька пташка, ластівка.

22

... опинився на бруці... — брук: синонім міського дна, асоціація з брукованими вулицями.