Читать «Фундація» онлайн - страница 9

Айзек Азімов

— Достатньо. А якою є ймовірність повного знищення в числовій формі?

— Я не можу цього сказати.

— Але ж безсумнівно, ви можете виконати раціональне диференціювання?

Ґаал відчув себе під тиском. Обчислювача йому не запропонували. Селдон тримав його за фут від очей. Шалено підраховуючи, він відчув, як на лобі виступив піт.

— Близько 85 %? — припустив.

— Непогано, — промовив Селдон, випнувши нижню губу. — Але й не надто добре. Справжня цифра становить 92,5 %.

— За це вас і прозвали Вороном? — спитав Ґаал. — Я не бачив нічого подібного в журналах.

— Звичайно, не бачили. Такі речі не друкуються. Ви думаєте, що Імперія стане показувати свою хиткість? Це один із дуже простих прикладів психоісторії. Але деякі з наших обчислень потрапили в аристократичні кола.

— Це погано.

— Необов’язково. Усе це береться до уваги.

— Так ось чому за мною стежили…

— Так. Усе, що стосується мого проекту, аналізується.

— Ви в небезпеці, сер?

— О так. Імовірність того, що мене стратять, дорівнює 1,7 %, але, звичайно, проект це не зупинить. Ми теж узяли такий чинник до уваги. Ну та це неважливо. Гадаю, ми з вами зустрінемося завтра в університеті?

— Звичайно, — відповів Ґаал.

5

КОМІСІЯ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ — …Аристократична група, що прийшла до влади після вбивства Клеона І, останнього з Ентунів. Вона головним чином привнесла елемент порядку в період нестабільності та невизначеності в Імперії. Перебуваючи під контролем сімей Ченів та Дівартів, комісія врешті деградувала до функцій сліпого інструменту підтримки статус-кво. Її представники так і не були повністю усунуті від влади аж до того часу, коли на престол зійшов останній могутній імператор Клеон ІІ. Перший Головний Комісар…

У певному сенсі, початок занепаду Комісії можна простежити від суду над Гарі Селдоном, що відбувся за два роки до початку Ери Фундації. Цей суд описаний у біографії Гарі Селдона, складеній Ґаалом Дорніком…

Галактична енциклопедія

Ґаал не дотримався обіцянки. Наступного ранку він прокинувся від приглушеного дзвінка внутрішнього зв’язку. Ґаал відповів, і голос портьє, так само тихий і сповнений протесту, повідомив йому, що він за наказом Комісії громадської безпеки перебуває під вартою.

Ґаал кинувся до дверей і виявив, що вони вже не відчиняються. Він міг лише одягнутися й чекати.

За ним прийшли й повели в інше місце, але однаково це було затримання. Йому дуже ввічливо ставили питання. Усе було дуже цивілізовано. Ґаал пояснив, що він провінціал із Синнаксу, що вчився в таких і таких закладах і отримав ступінь доктора математики за такі-то дослідження. Він подав резюме на посаду в проекті доктора Селдона й був прийнятий. Знову й знову переповідав ці деталі; а вони знову й знову поверталися до питання про те, як він приєднався до проекту Селдона. Як про нього почув, якими мають бути його обов’язки, які таємні інструкції він отримав, у чому суть проекту?