Читать «Простір неспокою» онлайн - страница 12

Василь Головачов

Гната не здивувало запитання, він чекав на нього, і все ж відповісти зразу було нелегко, думки розбіглися.

— Ви знаєте… загалом-то, фахівець я… Ось якщо начальник бюро Травицький…

— На жаль, часу на переговори в нас немає, та й немолодий уже Кирило Травицький, такі неспокійні подорожі йому не під силу. У вас є інші причини для відмови?

— Та н-ні, причин, власне… тренування в збірній, хіба що, — пробурмотів Гнат. — Тренер буде невдоволений…

— Тренера я беру на себе, — сказав Томах. — Із форми ти не вийдеш, запевняю. До речі, а на скільки, справді, розраховане твоє відрядження?

— На тиждень, — подумавши, відповів Бассард. — Можливо, на два або на три.

— Цілком конкретно, — усміхнувся Томах. — Плюс-мінус рік.

— Згодні? — Керрі Йос лишався серйозним, спокійним, і Гнат нараз здогадався, на кого він схожий, точніше, звідки в нього оці знайомі риси: стриманість, спокій, внутрішня сила, готовність до дії, швидкість оцінки співрозмовника.

Ці риси були притаманні й Томаху, і Богданову, і, мабуть, усім працівникам аварійно-рятувальної служби, і відбивали вони не випадкове явище, а домінанту характеру, стан душі й тіла.

— Згоден, — відповів Гнат хрипко.

— Дякую. Тоді сніданок, збирання і — в дорогу. Славо, потурбуйся про все необхідне. Старт “Тіртханкара” за три години.

— Ходімо, — буденним тоном сказав Томах і підвівся.

Це була його звична робота.

Вони вийшли в коридор, залитий яскравим сонячним світлом.

— Славо, — сказав Гнат. — Навіщо такий поспіх? Зачекали б експертів з техцентру і спокійно взялися б перевіряти ці ваші проміжні ТФ-станції…

— А чужа цивілізація? — нагадав Томах. — Ми відкрили поки що лише одну цивілізацію, дослідивши двісті сорок зірок, — цивілізацію Дзора. Одначе й та не досягла космічного рівня. А тут, схоже, вона принаймні не поступиться перед нашою! Зрозумів? Нам не можна не поспішати.

— Робота ж у тебе — не позаздриш! Добровольці, крок уперед, так? А хто такий Бассард?

— Що, не сподобався?

— Як тобі сказати… похмурий якийсь, непропорційний. І недоброзичливий.

— Гм, у спостережливості тобі не відмовиш. Генрі Бассард — начальник другого сектора УАРС, того самого, який відповідає за безпеку системи Садальмелека і всього сузір’я Водолія. Ну, бог з ним, з другим сектором, ще матимеш нагоду познайомитися з Бассардом ближче. Я помітив твою міну, коли ти оцінював нашого Керрі. А як він тобі?

Вони вийшли, під прозорий купол центрального транспортного розподільника бази, звідкіля раз по раз стартували з естакад автоматичні вантажольоти та патрульні кораблі й куди прибували такі ж керовані апарати. Станіслав біля стойки з номером “один” натиснув на кілька кнопок, і тут же в утворену в підлозі прогалину ковзнула зализана триметрова голка швидкольота з крихітною кабінкою на її тупому кінці.

— Сідай. Ну, і як? — повторив запитання Томах.

— Цілком нормальний… я хотів сказати, звичайний. — Гнат опустився на сидіння.

Станіслав втиснувся поруч: обидва були широкоплечі, м’язисті, хоч Гнат увесь — поривання, рух, а Станіслав — незворушне хиже очікування.