Читать «Множинність злочинів: поняття, види, призначення покарання» онлайн - страница 61

І. О. Зінченко

Виходячи з ч. 1 і ч. 3 ст. 32 КК можна виділити кількісні і якісні ознаки повторності злочинів.

Кількісна ознака.

Особа (група осіб) вчиняє два або більше самостійних одиничних злочинів. Дана ознака означає, що повторність не можуть утворювати правопорушення, а також суспільно небезпечні діяння, які не мають ознак злочину, що визначені в ч 1 ст. 11 КК України. Наприклад, особа вчинила суспільно небезпечне діяння в стані неосудності, а після одужання скоїла злочин, передбачений тією самою статтею, що і перше діяння. В цьому випадку повторність злочинів виключається за відсутністю її кількісної ознаки.

Так, колегія суддів Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України не визнала повторності в діях засудженого, який вчинив умисне вбивство на ґрунті особистих стосунків, оскільки за раніше вчинене суспільно небезпечне діяння — позбавлення життя двох осіб у стані неосудності — до нього були застосовані примусові заходи медичного характеру, і правильно кваліфікувала їх за ч. 1 ст. 115 КК України.

Згідно з вироком П. було засуджено за вбивство Т. за таких обставин. 25 липня 2003 року в м. Часов Яр Донецької області П. зустрів раніше незнайомого йому Т., якого запросив до себе додому. Там вони разом вживали спиртні напої до 27 липня 2003 року. В цей день приблизно о 18 годині вони посварилися, і під час сварки Т. вдарив П. металевим предметом по голові, а потім з метою позбавлення життя декілька разів вдарив П. ножем, дерев’яною палицею і металевим кронштейном. Від колото-різаного поранення шиї настала смерть Т. Після вбивства Т розчленував труп, кінцівки і голову викинув у лісосмузі, а тіло — в канал річки Сіверський Донець.

Винність П. в умисному вбивстві Т. підтверджується зібраними і дослідженими у судовому засіданні доказами, яким надана правильна юридична оцінка Із матеріалів справи також випливає, що 28 лютого 1998 року П., будучи неосудним вчинив вбивство двох осіб Д. і П. П., і до нього були застосовані примусові заходи медичного характеру у виді поміщення у психіатричну лікарню із суворим наглядом.

На підставі подання адміністрації Слов’янської психіатричної лікарні Слов’янським міським судом Донецької області була винесена постанова від 3 жовтня 2002 року про скасування примусового лікування П. Згідно висновку судово-психіатричної експертизи П. як під час вчинення злочину, так і в теперішній час ніяким хронічним психічним захворюванням чи тимчасовим розладом психічної діяльності, які б позбавляли його можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними, не страждає, а має психопатію та хронічний алкоголізм.

Взявши до уваги висновки експертизи, а також те, що при вчиненні попереднього суспільно небезпечного діяння П. був неосудним, тобто не являвся суб’єктом злочину, колегія суддів постановила, що його дії правильно кваліфіковані судом за ч. І ст. 115 КК України, тому що вчинений злочин не є повторним.

Якісні ознаки.

1. Злочини при повторності мають передбачатись однією і тією самою статтею або частиною статті Особливої частини КК, тобто бути юридично тотожними, однаковими за своїм юридичним складом (ч. 1 ст. 32 КК).