Читать «Краят на империята» онлайн - страница 20

Алън Кол

Фрестън никога не бе чувал за пул, но пък бе надарен със забележително бърз ум. Когато вражеските ракети се появиха на екрана, той първо си помисли, че капитанът на „Невски“ трябва да е крайно некомпетентен. Траекторията им нямаше да ги отведе дори в околностите на „Виктори“. Той изчисли светкавично курса и… орбиталната станция? Какво е това, за Бога? После се сети.

Нямаше време да предупреди станцията. Още по-малко Стен, който бе впримчен в управлението на „Кали“ и умът му летеше заедно с нея към вражеския крайцер.

Фрестън протегна ръка към пулта за управление.

Крайцерът подскочи рязко към Стен, докато калито го приближаваше. Той се напрегна да овладее ракетата, но съзнанието му започна да се замъглява… да се отдръпва назад… назад… назад…

Имперските ракети удариха станцията едновременно. Ядрените глави се взривиха. Две хиляди същества изгубиха живота си.

В космоса се пръснаха радиоактивни отломки. След броени секунди „Виктори“ щеше да бъде поразен.

Стен освободи съзнанието си в мига, когато „Виктори“ се прехвърли в хиперпространството. Над него се появи размазаното лице на Килгър, бледо и обезпокоено. Отзад се мяркаше Фрестън.

— Кажи си името, момко — подкани го Алекс.

— Кое да ти кажа?

— Името. Това е шибан тест.

Стен се озъби.

— Килгър, дръпни се, че устата ти мирише. Ако продължаваш да висиш над мен, ще те натикам в трюма при арестантите.

Килгър се обърна към Фрестън, на закръгленото му лице играеше широка усмивка.

— Нищо му няма. Макар че говорът му може малко да се рафинира.

— Килгър, какво става, за Бога?

— Трябваше да те измъкваме, дорде е време, момко. Инак щеше да цунеш онзи крайцер.

— Пак ще попитам — какво става?

— Императорът взриви оная станция.

— Че защо ще го прави? — зяпна Стен.

Алекс помръдна с яките си рамене. Беше като началото на огромна вълна.

— Може пък да не му е харесало предаването.

5.

Строго секретно

Не подлежи на разпространение.

Да не се копира.

Да не се завежда като съществуващ файл.

Да се унищожи лично след получаване.

Само устно потвърждение за приемането.

Идентификация на документ: не съществува

До: всички началници на станции, шефове на станционни разузнавателни служби

От: Пойндекс, ръководител, отдел Вътрешна сигурност

1. Всички станции са получили заповеди за незабавното задържане на Стен (Без инициали). Това да се смята за най-първостепенна задача, докато не бъде получено друго разпореждане.

2. Под задържане да се разбира не само поставяне под арест, а в случай на необходимост, унищожаване на обекта, както и на сподвижниците му, указани в имперския бюлетин.

3. За изпълнението на поставената задача получавате правомощия върху всички съществуващи имперски сили, както и реквизирани в случай на необходимост.

4. Освен това всички събрани разузнавателни или други сведения за лицето СТЕН, БИ, както и АЛЕКС, КИЛГЪР да бъдат прехвърлени незабавно на тази станция, приоритет Алфа. Особено полезни са физическо описание, навици, хоби, специални умения, (цивилни и военни), места, където лицата са виждани често, и всякакви други данни, касаещи упоменатите индивиди.

5. Да не се извършва никакво филтриране или сумиране на информацията.

6. Параграфи 4 и 5 не подлежат на обсъждане с местните власти, нито с низовите звена на имперското разузнаване.

7. Да не се отвръща на запитвания от други звена, свързани с издирваните лица (параграф 4) и да се спазва стриктно параграф 6. Да се имат предвид възможни саботиращи действия и дезинформации от страна на упоменатите лица, в случай на разкриването на такива незабавно да се изпраща информация.

8. При никакви обстоятелства информацията от параграфи 4, 5, 6 и 7 да не се споделя с персонал от дискредитирания корпус „Меркурий“, нито, още повече, с хора от секция „Богомолка“. Освен това незабавно да се докладва за всякакви запитвания относно СТЕН, БИ, от бивши служители на тези секции, особено от секция „Богомолка“.

9. Ако е възможно, след залавянето му СТЕН, БИ, да бъде прехвърлен тайно директно на Първичен свят, за да бъде изправен пред съда. Да не се разпространява никаква информация за това, особено пред медиите.

10. В случай че задържането бъде извършено от други упълномощени служители, а не такива на ВС, и разпространението на информация е неизбежно, СТЕН, БИ, да бъде обвинен в държавна измяна, убийство, конспирация и опит за превземане на престола.

11. В случай на осъществяване на контакт със СТЕН, БИ, при който задържането му е невъзможно, или ако задържаният направи опит да избяга, трябва да бъде извършено незабавното му премахване.

12. Като допълнителна задача всички оперативни служители се задължават да издирват и разкриват нивото на конспирация, осъществявано от упоменатия СТЕН, БИ. В никакъв случай тази инструкция да не се прилага като „разрешително за лов“, прехвърляно автоматично и върху други врагове на Империята. Тази задача е твърде важна и неотложна, за да се разреши разширяването й по аспекти и мащаби, макар че служителите трябва да продължат изпълнението на непосредствените си задължения, когато това се налага.

13. Успешното изпълнение на тази изключително важна задача не само ще бъде оценено подобаващо с най-високите отличия на отдела за Вътрешна сигурност, но и с лична служба при Вечния император.

В името на Вечния император