Читать «Краят на империята» онлайн - страница 17

Алън Кол

— Струва ми се, че забравяме онези нещастни същества, които станаха жертва на предателството и подлите действия на Стен. Особено адмирал Мейсън. Помислете си за семейството му! За това каква мъка изпитват сега.

— Много добре казано. Струва ми се, сега е моментът да аплодираме. Или по-добре да отдадем дължимото с минута мълчание. От уважение към адмирал Мейсън, семейството му и екипажа на „Калигула“…

Докато камерите се извъртаха към тях, тримата мъже в студиото бавно склониха глави.

Гласът на режисьора зашепна в ухото на Джинингс:

— За бога, Пит’р! Не започвай пак с тия минути на мълчание!

— Затваряй си устата, Бади — отвърна медийната звезда в ларингофона, без да помръдва устни. — Не ти си този, който трябва да занимава аудиторията цял час с подобни кретени.

— Размърдай се, човече. Остават ти още петдесет минути.

— Ами пусни рекламите.

— Майтапиш ли се? — отвърна Бади. — Кой ще рекламира покрай подобни глупости?

— Тогава защо не опиташ с призива „Дарете кръв“, или нещо подобно?

— Уф, човече. Пак ли семейни реклами? Добре. Щом трябва… на три… едно… две…

И в този момент вратите на студиото се разтърсиха от удара на железен таран.

— На пода! — изрева Стен.

— Размърдайте се, момци — добави гръмогласно Алекс.

Джинингс, гостите му, Бади и останалите членове на екипа се блещиха в продължение на две секунди. Стен и Алекс прекрачиха разбитата двойна врата, стиснали в ръце уилигъни. Зад тях Синд водеше контингент от бори и гурки.

— Това е Стен! — провикна се изумено Джинингс. — И Килгър!

Стен му махна с оръжието.

— Казах на пода! — Той пусна един изстрел в таблото над главата му.

Докато Джинингс се свличаше, единствено режисьорът на продукцията запази достатъчно самообладание да прошепне в микрофона:

— Боже мили… ето го нашият час! Продължавайте предаването, глупаци! Да не сте спрели!

Стен бавно се приближаваше, все още извън обсега на камерата. Вдясно от него изскърца вратата на аварийния изход. Стен мярна святкащи копчета на униформи. Охраната. Сетне въздухът се разтърси. Синд бе пуснала един откос към вратата. Чуха се болезнени викове и униформите изчезнаха.

От сенките изскочи едър мъж, размахващ метален абажур.

— Леко, момко — рече Алекс, хвана дръжката на абажура и я дръпна. — Май нещо си се объркал. — Алекс пусна внезапно абажура, наведе се и преметна мъжа през рамо. Едрият мъжага се стовари на пода с трясък. — Имаш късмет, че не съм злоблив. — Той се обърна към Стен. — Ето че им приковахме вниманието, момко.

Стен пристъпи пред камерата и поде:

— Благородни същества, поданици на Империята. Името ми е Стен. Аз бях темата на това предаване. Гледате ни на живо от студиото на Кей Би Ен Си О…

Андърс преглъщаше като риба, докато гледаше как Стен се обръща към цялата империя. Човекът, когото търсеха, говореше от телекомуникационния център, намиращ се в орбита на час полет от Първичен свят. Склонният му да открива предимствата на умелата пропаганда ум веднага осъзна въздействието, което ще окаже появата на Стен. Този човек бе изникнал практически в центъра на имперската твърдина, размахвайки подигравателно пръст към най-могъщата военна машина в историята.