Читать «Твердиня» онлайн - страница 387

Максим Іванович Кідрук

169

Згідно з класифікацією НАТО, вертоліт «Мі-17 / Мі-8М» маркується як Hip, що в перекладі з англійської означає «стегно».

170

Ти, на хер, чуєш мене? (англ.)

171

Джеймс Б. Паттерсон (р. н. 1947) — американський письменник, автор низки трилерів про психолога Алекса Кросса, а також серії книг про детектива Майкла Беннета. Попри надзвичайну комерційну успішність (загальний наклад його книг — понад мільярд примірників) Паттерсона часто критикують, називаючи «млявим автором трилерів», а також вважаючи його успіх більшою мірою феноменом маркетингу, ніж літератури.

172

Йдеться про турбопропелерний (або турбогвинтовий) літак. Турбогвинтовий авіаційний двигун — це тип газотурбінного двигуна, у якому основна частина енергії гарячих газів використовується для привода повітряного гвинта (пропелера) і лиш незначна частина енергії становить вихлоп реактивної тяги. Більш економічний за турбореактивні двигуни на малих швидкостях, відповідно, їх і використовують на легких літаках.

173

Енсьєрро (ісп. encierro, від ісп. encerrar — замикати) — іспанський звичай, що полягає в утіканні від спеціально випущених на вулиці міста биків. Найвідоміше в Іспанії енсьєрро відбувається в місті Памплона, столиці автономної області Наварра, під час свят Святого Ферміна (7—14 липня).

174

Авторотація — режим обертання повітряного гвинта гелікоптера, при якому енергія, необхідна для обертання, відбирається від потоку, що набігає на гвинт. Іншими словами — це обертання несучого гвинта без участі двигуна чи турбіни.

175

Виключено, нездійсненно (англ.).

176

Ми не зможемо цього зробити, Джейсоне (англ.).

177

Готуйтесь до удару! (англ.)

178

Автомат перекосу — вертолітний механізм, що забезпечує управління вертикальним переміщенням, а також нахилами вертольота по крену (вліво, вправо) і тангажу (назад, вперед). Для цього автомат періодично змінює кут встановлення кожної лопаті залежно від того, де вона перебуває під час обертання. Стійка керування циклічним кроком гвинта (один з трьох основних важелів управління переміщенням вертольота у просторі) безпосередньо регулює автомат перекосу.

179

«Джексонвільські ягуари» — одна з двох команд американської Національної футбольної ліги, котра за весь час існування НФЛ жодного разу не грала у фінальному матчі за «Super Bowl» і не вигравала титул.

180

mp/me = 1836,1526675.

181

Девон (девонський період) — четвертий геологічний період палеозойської ери, який почався приблизно 420 млн років тому і закінчився 360 млн років тому.

182

Кутикула (від лат. cuticula — шкірка) — у безхребетних: багатошарова зовнішня структура, що формує їх екзоскелет.

183

12 фунтів = 5,44 кг; діаметр такого ядра — 120 мм.

184

Твердість — властивість матеріалу опиратися проникненню в нього іншого, більш твердого тіла. Твердість по Роквеллу визначається відносною глибиною вдавлення алмазного конуса в поверхню матеріалу, що тестується. Максимальна твердість по Роквеллу (шкала А) — 100 одиниць.