Читать «Твердиня» онлайн - страница 385

Максим Іванович Кідрук

136

Melissa Marr «Graveminder», 2011 рік.

137

Іка — місто на південному заході Перу на узбережжі Тихого океану, столиця однойменного регіону, з населенням приблизно 220 тисяч жителів. Засноване 1563 року.

138

Кіпу (кечуа khipu — «вузол», «зав’язувати вузли», «рахувати») — древня рахункова система інків та їх андійських попередників (племена кечуа, аймару), за деякими припущеннями також і своєрідна писемність. Кіпу являє собою складне переплетіння мотузок і вузликів, виготовлених з шерсті лам чи альпак.

139

Юпана (кечуа yupana — «рахівниця») — різновид абака (рахівниці для арифметичних обчислень), яким користувались інки. Принцип використання до сьогодні невідомий. Одні вчені стверджують, що при обрахунках на юпані застосовувалась система числення з основою 40. Інші схиляються до того, що в юпані використовувалась система числення заснована на числах Фібоначчі.

140

Золотий перетин — ділення будь-якої величини (довжини, площі, абстрактної цифри) на дві частини таким чином, що менша частина відноситься до більшої так само, як більша частина до всієї (вихідної) величини. Відношення більшої до меншої частин під час цього поділу описується ірраціональним виразом і дорівнює 1,61803399… (це відношення називається «золотим числом»). Уперше золотий перетин згадується в «Началах» Евкліда (300 р. до н. е.). Лука Пачолі, сучасник і друг Леонардо да Вінчі, називав це співвідношення «божественною пропорцією». На основі золотого перетину створено чимало архітектурних і культурних пам’яток, зокрема піраміда Хеопса в Єгипті.

141

Еталон метра, виготовлений зі сплаву 90 % платини і 10 % іридію у вигляді профільної рейки з поперечним перерізом у формі літери Х, зберігається у французькому Міжнародному бюро мір і ваг, що у місті Севр неподалік Парижа. Там же зберігається еталон маси (кілограм) і багато інших еталонів.

142

Постійна тонкої структури — фундаментальна фізична константа, що характеризує силу електромагнітної взаємодії, безрозмірна величина, що є комбінацією інших переважно розмірних фундаментальних констант. Введена у 1916 році фізиком Арнольдом Зоммерфельдом.

143

«Довідник фізичних констант» (англ.).

144

Томас Дж. Аренс «Глобальна земна фізика: довідник фізичних констант» (англ.).

145

«Психіатрія і клінічна неврологія» — англомовний науковий журнал, що видається японською Спілкою психіатрії та неврології. Станом на 2012 рік IF (impact factor) журналу складає 2,133.

146

Castellano (ісп. кастильська мова) — кастильський діалект іспанської мови, який у багатьох регіонах ототожнюється з самою іспанською. Зокрема назві castellano віддають перевагу повсюди в іспаномовній Південній Америці (за винятком Колумбії), вважаючи цю назву рівнозначною назві español (іспанська).

147

Доброї ночі, пане! Ми тут… бо там не можемо… Кіно… дивитись кіно (ламана ісп.).