Читать «Проектът "Кракен"» онлайн - страница 61

Дъглас Престън

До момента Мелиса бе отказвала да обясни какво се крие зад загадъчния коментар, че Дороти я била заплашвала. Форд имаше чувството, че самата тя прилича на диво животно - плашлива, неспокойна, готова да побегне всеки момент. И прикриваше всичко това със заяждания и сарказъм.

Сега обаче, когато вечерята къкреше на огъня, Форд реши да повдигне въпроса.

-      Какво имаше предвид, когато каза, че Дороти те е заплашила?

Мелиса помълча, после каза:

-      Не съм сигурна как да ти го обясня.

-      Опитай.

Тя разрови огъня с една пръчка; пламъците озаряваха лицето ѝ.

-      При експлозията програмата не е била унищожена. Избягала е. Напуснала е „Експлорър“ миг преди взрива, копирала се е в мрежата на „Годард”, а оттам е проникнала в интернет.

-      Може ли един софтуер да направи подобно нещо?

-      Всеки бот или вирус е в състояние да го направи. Изкуственият интелект е проектиран така, че да работи на различни платформи.

-      И защо според теб го е направила? Какво си е мислела?

-      Нищо не си е мислела. Не говори за нея като за живо същество. А отговорът на въпроса ти е, че не зная. Не съм програмирала подобна мобилност.

-      И след това те е заплашила?

-      Изкуственият интелект ми се обади по скайпа, докато бях в болницата. Беше сърдит. Всъщност бесен. Отначало помислих, че е някой колега, който ме обвинява за експлозията. Но несъмнено бе Дороти. Знаеше неща, които... които съм споделяла само с Дороти и с никого другиго.

-      Малко ми е трудно да възприема, че една компютърна програма може да се ядосва или да заплашва.

-      По принцип, софтуерът не „иска“ да прави каквото и да било. Той е просто изпълним код. Смятам, че експлозията е накарала софтуера да премине в авариен режим на оцеляване, в който е зациклил.

-      Прилича ми на ХАЛ от онзи филм - „Космическа одисея“.

-      Знаеш ли, сравнението не е никак лошо.

-      И къде е тази програма в момента?

-      Нямам представа. Вероятно се е скрила в някой интернет сървър и замисля как да ме унищожи.

-      И ти избяга само защото тя те е заплашила?

-      Не бяха само заплахи. Тя подпали компютъра ми.

- Как?

-      Предполагам, че е повредила контролера, който следи заряда в литиево-йонната батерия, вкарала го е в режим на свръхзареждане, докато се нагрее и пламне. Затова изгорих мобилния си телефон и айпада, затова строших и твоя телефон. Затова се крия в тези планини. За да не може Дороти да се добере до мен.