Читать «Проектът "Кракен"» онлайн - страница 44

Дъглас Престън

-      Как са се промъкнали през защитите?

-      Тези типове са умни. Много умни. Открили са в една процедура пропуск, който никой не е бил забелязал. Оправих го, но това е като след дъжд качулка.

-      И нямаш представа кой стои зад това?

-      Прикрили са следите си прекалено добре с помощта на прокси сървъри и проследяването им може да отнеме години.

-      Какви тогава са добрите новини?

-      Помниш експлозията в центъра за космически полети „Годард“, нали?

Лансинг кимна.

-      Едно приятелче от Джондоу излиза с програмистка от „Годард“, която работи върху проекта, и от нея научил мнооого интересна информация.

Моро пак сръбна от мартинито по същия просташки начин и продължи:

-      Та значи това приятелче изчукало някаква мацка, Пати Меланкорт, която работила в екипа, разработил софтуера за проекта. Шефка на екипа била някоя си Мелиса Шепърд. Шепърд е истинска легенда сред програмистите. Оказва се, че е направила страхотен пробив, докато е работила върху софтуера за този проект. Това е откритието на века! Светият Граал на програмирането! Написала е нов език. Мощен изкуствен интелект. Падне ли ни в ръчичките, ще подчиним всички на Уолстрийт.

-      Доста смело изказване.

-      Държа на думите си.

-      И какъв е този пробив? Мислех, че Черната мамба е такъв изкуствен интелект, за какъвто говориш.

-      Определено не е толкова мощен. Според приятелчето ми от Джондоу програмата на НАСА мисли като човек. Тоест е автономна. Учи се от грешките си. Не е обвързана с конкретен хардуер. Може да проникне навсякъде. Тя е най-близкото до нематериален човешки мозък, което може да съществува в чисто електронен вид.

-      И как това ще реши проблемите ни?

Моро поклати глава, дългата му коса се люшна.

-      Приятел, пипнем ли тази програма, дори съвсем леко, тя ще може да разбива защити, да прониква в мрежи, да лъже, да мами, да краде... Тази програма може да е също толкова гадна, крадлива, коварна, подла и зла като нас, хората.

-      Това ми прилича на мит от света на хакерите.

-      Сигурен съм, че програмата е истинска. Ако мога да се докопам до ръководството за кодиране - с малко помощ от тази Меланкорт, - ще мога да напиша подобна програма. И тя ще може да симулира всичко, което е в състояние да направи и човек. Ще я накараме да направи каквото си пожелаем. Това е като Черната мамба на стероиди. Върховният бот!

-      Дори това да е истина - каза Лансинг, - не искам да се занимаваш с него. Искам да откриеш кой открадна парите ми. Не ми трябва друга Мамба.

-      Там е работата, че подобен изкуствен интелект може да се превърне във върховния ловец. Интересува те кой ти е откраднал парите? Въвеждаш данните в системата и програмата тръгва от сървър на сървър като хрътка и стига до крадеца. Може да направи за един ден онова, което на мен би ми отнело десет години.