Читать «Сънища за богове и чудовища» онлайн - страница 314

Лейни Тейлър

Фаланга е правоъгълна масова бойна формация, характерна за начина на водене на война в Древна Гърция. Използвана е широко от армиите на Александър Македонски, а по-късно и от римляните. - Б. пр.

Научнофантастичен роман от Хърбърт Уелс от 1898 г., който Орсън Уелс превръща в радиопиеса през 1938 г. Излъчването й накарало милиони американци да напуснат ужасени домовете си, защото повярвали, че наистина са нападнати от марсианци. - Б. пр.

Крилат кон в древногръцката митология. - Б. пр.

Гамбезонът е дреха от много пластове лен или пък е ватирана с козя или овча вълна. Облича се под бронята или ризницата, за да смекчи силата на противниковия удар. - Б. пр.

Преференциално отношение към малцинствата спрямо мнозинството, независимо дали са малцинства по социален, расов, сексуален или материален статус. - Б. пр.

Минерал с непрозрачен черен или червеникавокафяв цвят и метален блясък, съдържащ около 70% желязо. - Б. пр.

Загриженост за благополучието на някой друг. - Б. пр.

Нуклеотидът е органична молекула, структурна единица на нуклеиновите киселини като РНК и ДНК. - Б. пр.

Филогения или филогенеза се нарича схемата на произхода и еволюцията на организмите. -Б. пр.

Парафраза на прочутия вопъл на Ричард III от финала на едноименната пиеса на Шекспир. -Б. пр.

Духовете на стихиите, известни като елементали, са същества, развиващи се в четирите царства, или стихии - земя, въздух, огън и вода. - Б. пр.

Хитинът е животинският аналог на целулозата, градивен елемент на черупките на охлювите и мидите, твърдите части на твърдокрилите. - Б. пр.

Татуин е планета от въображаемата вселена във филма „Междузвездни войни“. - Б. пр.

Една от основните федерални агенции за подпомагане на изследванията в областта на физическите науки в САЩ. - Б. пр.

Креационизмът е възглед, според който човечеството, животът, Земята и вселената са създадени от свръхестествено божество или няколко божества. - Б. пр.

Теорията за Големия взрив е космологична научна теория, описваща ранното развитие на вселената. - Б. пр.

„Откриването“ на Пилтдаунския човек е една от най-големите научни измами: той е представен като свързващо звено между човека и маймуната, но всъщност черепът му е комбинация от челюст на орангутан и части от съвременен човешки череп. - Б. пр.

Според най-популярната версия от древногръцката митология в кутията били затворени болестите и неволите, а когато любопитната Пандора я отворила, те се разбягали по земята; Пандора побързала да я затвори уплашена и вътре останала надеждата. - Бел. пр.

Шекспир, „Крал Лир“, прев. Валери Петров. - Бел. пр.

Изображение на божество. - Б. пр.

На английски Marion's killing. - Б.пр.

Сбита сюрреалистична поезия, получена от подреждането на магнитчета за хладилник с изписани върху тях думи. - Б. пр.

Монотонен шум, който поглъща повечето паразитни звуци; използва се най-често за успокояване на новородени и при медитация. - Б. пр.

Тажинът е глинен гювеч с конусовиден капак, типичен за кулинарните традиции в някои северноафрикански страни; тажин се наричат и ястията, приготвени в този съд. - Б.пр.