Читать «Будденброки» онлайн - страница 8

Томас Манн

Отож автор ніби обмежується, рамками сімейного літопису, проте за численними нещастями, що спіткали родину Будденброків, виразно відчутна імперіалістична переорієнтація німецької буржуазії.

Таким чином, Томас Манн стихію побутового, буденного настирливо занурює в стихію історичного. Застиглі конструкції сімейного роману розплавляються під гарячими вітрами історії. Самодостатнє, самоцінне, неймовірно ретельне колекціонування сімейних перипетій поступається місцем перед їх систематичним виведенням на широкі історичні обрії.

Ефект такого чи не першого в німецькій літературі експерименту справді дивовижний. Справді, якщо в традиційному сімейно-побутовому вимірі спостерігався якийсь досить-таки нудний, одноманітний ритм, мав місце свого роду коловорот подій, внаслідок якого все, так би мовити, поверталося на круги свої (заблукалі «овечки» після недовгих авантюр сумирно поверталися в бюргерську отару, після епізодичних фінансових поразок знову наставало «процвітання» і т. д.), то в «Будденброках» усі персонажі несподівано потрапляють в засідки, які їм влаштувала історія. Ця вельми несентиментальна особа вже досить побавилася делікатністю, так би мовити, суспільною цнотливістю бюргерства — тепер їй потрібні конкістадори від комерції та індустрії, агресивні, хижі, безжальні буржуа, які розуміють, що традиційна бюргерська етика давно вже стала безнадійним анахронізмом (у романі вони репрезентовані родиною Гагепштремів). Отже, будь-який компонент художнього світу «Будденброків» — похідне від історії.

Так відбувається історизація матеріалу, гарячкові пошуки його суспільного, класового, часово-історичного коефіцієнту.

Власне, Томас Манн зробив для німецького роману те саме, що Бальзак для французького. «Людська комедія», відтворена великим французьким романістом, розігрується на історичній сцені, на тлі конкретного історичного декоруму.

Щонайгостріший, драматичний, ба навіть катастрофічний історизм позначає і світ «Будденброків». Усе тут рано чи пізно виявляється нетривким, нестійким, плинним. Багатства любекських патриціїв поволі зменшуються внаслідок незграбних, архаїчних фінансових операцій або розтринькуються «блудними синами» на зразок згаданого Христіана, падає їх донедавна несхитний авторитет, на зміну міським сенаторам, що цитують Гейне і з відразою ставляться до неінтелігентних скоробагатьків, приходять люди, які цілковито, до гротеску уособлюють найпотворніші риси буржуазної моралі. Відбувається, за словами зрілого Томаса Манна, «перетворення бюргера на буржуа», руйнуються останні осередки хоч якоїсь ліберальної демократії.

Так сімейний роман під пером молодого майстра перетворився на роман історичний, тобто на жанр, у якому особисте міцно переплітається з загальним, стає, як ми вже зазначали, його функцією.

Достоїнства «Будденброків» як історичного роману істотно поглибилися за рахунок авторового прагнення відповісти на питання: а що ж робитиме бюргер, який не перетворився на буржуа і водночас назавжди втратив свій соціальний грунт?