Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 291

Василь Сичевський

Людвіг Улл думав інакше.

— Ми викриємо цю шайку! — запально говорив він. — Якщо ці продажні писаки накинулись на протухлу фальшивку, уявляю, як вони накинуться на правду. У тебе тепер два свідки, Патрік. Ми з Яном виступимо на цьому, процесі. Хай Мак-Ллойд подає позов, хай… Сподіваюсь, ти не відмовишся, Ян!

— Ні, Людвіг, не відмовлюсь. Проте я не зовсім розумію, чим ми можемо допомогти. Фляга, портсигар, навіть тіло Кребса — це все не прямі докази. А де прямі?

Підійшла Джейн і сказала, що в кают-компанії накрито стіл. Патрік запросив друзів на прощання пообідати разом. Вони рушили палубою, уважно слухаючи Людвіга.

— Зараз в каюті, я дам вам прослухати одну плівку. Вона не може бути доказовою на суді, але для нас дуже важливо вирішити…

Коли вони зайшли до кают-компанії, Людвіг дістав з папки-дипломата, яку мав при собі, портативний магнітофон і заходився його налаштовувати. За бортом шуміла хвиля, підвивав у снастях вітер. Здавалось, малогабаритному апарату не перемогти ні того шуму, ні глухого гуркоту моторів, але у магнітофона несподівано виявився чіткий і сильний голос. Спочатку чулося лиш шипіння, і всі мимоволі потяглися вперед, потім високий голос промовив:

«А коли я вас відправлю назад до Баренцбурга?»

— Це Нейс, управитель шахтами компанії «Стуре Норшке». Я попросив його поговорити з цим типом, мене і Рюгоса він знає в лице.

«Ви не зробите цього!» — майже крикнув у відповідь хрипкуватий баритон.

Касян одразу впізнав голос Шулькова. «Чому? Хто мені заборонить?»

«Не зробите тому, що я маю з собою дещо таке, що дуже потрібно вам, американцям, англійцям, усім, хто виступає проти червоної чуми!»

«То що ж ви там таке маєте, покажіть?»

«Свою таємницю я відкрию тільки тому, хто заплатить мені! Та-ак… Заплатить і немало! Не посміхайтесь, я прийшов до вас не з порожніми руками!»

— Вам зрозуміло, про що він говорить? — запитав Людвіг, скориставшись паузою.

В очах Патріка блукало запитання. А тоді Касян сказав:

— Це він про папери доктора Гергардта, які Шлезінгер перефотографував, а плівку заховав у тайник, що був у флязі. У тій самій флязі, яку цей покидьок украв з цієї каюти.

— Слухайте далі, — підніс догори палець Людвіг.

«У мене паспорт… Радянський».

«Покажіть… Ви тут ще зовсім молодий».

«Не так старять роки, як туга за хорошим життям».

«Ну, пишіть, пишіть пане…»

«Шульков. Семен Шульков».

Улл зупинив плівку.

— Це Сем Джонсон. Той самий, що підписував сторінки сфабрикованого проти тебе щоденника. Але тут є одне місце… Мені треба з вами порадитись. — Людвіг Улл натиснув кнопку магнітофона, Почувся шум, хряснули двері, і настала довга пауза, протягом якої з магнітофона доносилось сопіння, напружено дихання і, зрештою, вирвався добірний матюк, довгий і заковиристий, де згадувались, крім рідної матусі і всіх святих, імена Шлезінгера і Мак-Ллойда. Час від часу крізь лайку проскакували окремі осмислені репліки і слова.