Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 281

Василь Сичевський

Вони поклали квіти на могилу і почали спускатись до шлюпки. Це виявилось складнішою справою, ніж підніматися вгору. Коли б но Люднії', певне, НІКОЛИ б но спустилась з такої крутизни. Було страшно, йшла обертом голова. Напружено дивилась собі під ноги, боючись оступитися, і тут рантом помітила, що стоїть на кістках якоїсь невеликої тварини — песця чи лисиці. Від цього все похололо у неї всередині. Сказала про це Людвігу, але він уже й сам побачив і, нахилившись, відірвав примерзлий до каменя ремінь, до якого був прив'язаний вовняний шолом. У ньому лежав блискучий, нержавіючої сталі коптейнер з чіткою низкою літер, що поступово склалися в слова: «Вікінг», «Цілком таємно».

— Що це? поцікавилася Іпгрід.

Людвіг довго но відповідав. Крутив 1 крутив, розглядаючи знахідку. Мружився, напружено про щось думаючи. Потім звів на неї сумні очі.

— Ось через цю штуку загинув наш Ролф…

— Фру Інгрід! — голосно відрапортував хтось у неї за плечима і клацнув закаблуками. Вона озирнулась. Перед нею навитяжку стояв Юн і посміхався. — З посудом уее. Які будуть ще розпорядження?

— Ніяких.

— Тоді дозвольте йти?

— Заждіть, — вона дістала з буфета дві плитки шоколаду і простягла їх хлопцеві. — Візьміть, це вам за працю.

— Не треба. У нас це не… — зчервонів Юн. — Я на службі…

— Ви мені нагадали одну дуже славну людину. Я перед нею у великому боргу. — Голос виказав хвилювання. — Візьміть, ви мене цим зобов'яжете…

— А чому б вам не подякувати йому самому?

— Він мертвий.

Хлопця кинуло в жар. Лице, шию залило червоною фарбою.

— Дякую вам, Юн, — Інгрід потисла йому руку. — Заходьте.

— Пробачте мені, фру Інгрід, пробачте. — Він узяв шоколад, засунув його в кишеню і вибіг з кухні.

Інгрід вийшла за ним до передпокою і підійшла до вхідних дверей, які, як нона передбачала, залишились на-півпідчиненими. «Тепер кожен твій вчинок, кожне слово всі навкруг будуть виважувати інакше. Тепер ти не просто фру Інгрід, тепер ти дружина сюсельмана, котрий тут найвища влада, губернатор цілого архіпелагу».

Вона щільно причинила двері і вже хотіла повернутись до гостей, як раптом хтось постукав.

— Заходьте, не замкнено, — Інгрід озирнулась.

На порозі в клубах морозної пари стояв чоловік. Густа борода, розстебнутий кожух, заячий малахай з'їхав на потилицю. Незнайомий уп'явся в неї колючками очей і ніби закам'янів. Інгрід теж не могла одвести од нього очей. Лицо цього чоловіка було ніби їй знайоме, наче нагадувало когось. Вона відчула, що зовсім недавно бачила чи усі сні, а може, наяву ці причіпливі, жорстокі очиці.

— Що вам треба? — перемагаючи себе, запитала Інгрід.

— Мені негайно треба поговорити з сюсельманом. Мені потрібен пан… Добродій Осгорд.

— Ви запізнились. Осгорд вчора вранці відплив з Лон-гіра на материк.