Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 231

Василь Сичевський

Офіцер вистрелив раз, другий, третій… Та стріляв він не у ворогів, що наближались до нього, а в спину своїм же солдатам. Один упав замертво з першого пострілу; другий, піймавши кулю в шию, здивовано, дико глянув на офіцера, підняв на нього карабін, але вистрелити не встиг. Друга куля зрізала його, і солдат упав на сніг. Офіцер перескочив через труп і кинувся тікати. На лижах стояв упевнено, не вистачало тільки швидкості. Зараз вона була перевагою атакуючих. І все ж офіцер зумів вивернутись. Йому вдалося добігти до каменя, за яким починався крутий спуск. Кинувся донизу, відчуваючи за спиною переслідувачів. Засліплений цією малою удачею, не помітив, що попереду вже чекали троє в білих масккомбінезонах з автоматами в руках. Офіцер різко загальмував і зупинився. Тікати було нікуди. Він кинув у сніг свій пістолет і звів догори руки. Першим до нього під'їхав Касян. Підняв парабелум і, роздивляючись офіцера, все більше темнів з лиця.

— Старий знайомий. Обер-лейтенант Шлезінгер, коли не помиляюсь?

Офіцер впізнав його і це стривожило його, мабуть, більше, аніж сам факт полону. Поки підійшли інші, Касян встиг обшукати полоненого і зв'язати йому за спиною руки. Від цього типа слід було чекати чого завгодно. Підкотив Людвіг. Сипонув снігом на крутім повороті і зупинився.

— Ну й гусак, — видихнув зло.

— Швидше тарантул, — сплюнувши, сказав Касян.

— Якою ж треба бути наволоччю, — процідив крізь зуби Людвіг і раптом крикнув: — Навіщо ви убили ваших солдат?!

Шлезінгер здригнувся. Лице в нього стало білішим за сніг, щока засмикалась. Очі зблиснули затравлено, як у вовка.

— Звір, та й годі, — кинув Стенсон.

— Цей страшніший звіра. Мені з ним уже доводилось зустрічатися, — Касян підштовхнув Шлезінгера вперед. — Тоді тобі повезло, вислизнув з петлі. Зараз не вислизнеш, не сподівайся.

— Що ви шукали біля уламків літака? — спитав Людвіг.

— Я нічого не скажу! — Обер-лейтенант дивився на них з викликом.

— Хай так. У нас ще буде час для грунтовної бесіди, а зараз візьміть його у зв'язку. Та міцніше перев'яжіть руки, а то цей пан таки справді схожий на тарантула.