Читать «Тринадцять градусів на схід від Грінвіча» онлайн - страница 185

Василь Сичевський

— Ролфе, ти не спиш?

— Ні.

— Слухай, може, розгорнемо рацію?

— Навіщо? Щоб нас засікли сторожовики?

— Ми вже далеко, хай засікають.

— А з ким ти хочеш зв'язатися?

— Я солдат. Мене послали в тил до німців з завданням, а я…

Ролф деякий час мовчав, потім нахилився вперед, сперся грудьми на спинку крісла, в якому сидів Касян, і спитав:

— Ти шкодуєш, що пішов з нами?

— Ні. Але я обов'язково повинен зв'язатися зі штабом моєї дивізії і сповістити, що сталося з іншими хлопцями з нашої групи і де я сам. Ти пам'ятаєш хвилю, на якій зв'язував нашого лейтенанта з розвідвідділом?

— Пам'ятаю.

— Тоді спробуй розгорнути рацію.

— Я ще не бачив передавача і взагалі…

— Що взагалі?

— Боюсь, не вистачить потужності. Але треба подивитися.

— Прошу тебе, подивись, тому що, коли я не зв'яжусь із своїм начальством, доведеться мені, висадивши вас у Лонгірі, мотати на схід до самого Мурманська. Це твердо, Ролфе.

— Добре, я спробую. Хай лиш трохи просвітлів.

— Дякую. — Касян. озирнувся на Інгрід. — Спить?

— Спить.

— Навіщо ти умовив її їхати з нами?

— Я не вмовляв. Просто ми довгий час не бачились з нею.

— А ви що, заручені?

— Ні, заручин не було. Ми вчились разом, дружили. Збирались одружитися… Але тоді ми були ще зовсім дітьми, а потім окупація, і про це довелося надовго забути.

— Війна… У мене теж була дівчина. Катею звали. Катериною.

— Катаріна. Гарне ім'я. А чому була?

— Може, і є. Хіба тепер можна в чомусь бути певним?

Праворуч по курсу раптом проглянула далека бліда смужка. Вона на одну мить позначила горизонт і зникла. Коли з'явилась знову, Касян зрозумів: це пробивається крізь непроглядну темряву полярної ночі ще кволий, тільки-тільки народжений день.

— Здається, світає, — сказав він Ролфу.

— Скоро зміниться вітер, і тоді море заспокоїться… Що це там попереду?

— Схоже на покришений лід.

— Лід так далеко не заходить. Не забувай, тут Гольфстрім.

— Тоді що ж це таке?

— Ти зменш оберти. Треба як слід роздивитися. — Ролф дістав в футляра шістнадцятикратний бінокль, подарунок боцмана. Нахилившись через плече Касяна до вітрового скла, вдивлявся в сіру пляму на поверхні моря, що наближалася прямо по курсу. — Не розумію… Здається, косатки захопили стадо моржів. Поверни трохи праворуч, вони мчать прямо на нас. — Касян повернув кермо. «Крістіна» слухняно підставила борт хвилі і почала обходити моржів і косаток, Коли човен злітав на гребінь хвилі, їх уже можна було бачити неозброєним оком. Моржі летіли на швидкості, яку лиш могли дозволити їхні могутні тіла, що, мов чорні шаблі, злітали над водою і врізалися в неї, розкидаючи навколо білі піняві бризки. Їх було багато і неслися вони такою щільною масою, що вода навколо них, здавалося, кипіла. Косатки атакували за всіма правилами військового мистецтва. Наблизившись до моржів, ці кровожерні тварюки розтікалися віялом і, поступово випереджаючи стадо, шикувалися кордонами обабіч нього. Наче досвідчені гончаки, не динній моржам розбігтися, вони весь час стискали кордони, поки не зімкнули кільце, Тоді, як по команді, розвернулись до стида і кинулись на свої жертви. Море закипіло ще бурхливіше, проїм тепер уже чорнішою, кривиною піною, Місце, де відбувалась ця нерівна битва, перетворилось на озеро крові посеред мори.