Читать «Свідків злочину не було» онлайн - страница 12

Віктор Тимчук

А може, то не Хрипливий? Ні, удар, як і в Зеленяка, в щелепу. Коли б не біль у ній, вважав би, що це мені наснилося. Одне тішило: Хрипливий не знав, що я працівник міліції. А неполоханий злочинець нахабніє і діє необережно.

На проспекті — жодного перехожого. Громадський транспорт уже не працював, а до гуртожитку кілометрів чотири. Подивився на годинник — близько першої ночі. Встав і поволі пішов. На мене звідусіль дивилися темні вікна багатоповерхових будинків. У верховітті платанів і тополь туркотіли дикі голуби. Біля під'їзду п'ятиповерхового будинку блимав цигаркою чоловік у піжамі. А неподалік, на дитячому майданчику, принюхувався до залишених іграшок куцохвостий, лютий на вигляд, рудий боксер.

Позаду загуркотів мотоцикл. Оглянувся — наш, патрульний. Зупинив. Сержант і старшина пильно, з ніг до голови, оглянули мене,

— Що трапилось? — запитав старшина.

— Підкиньте до гуртожитку, — простяг службове посвідчення старшині. Той зиркнув у нього і взяв під козирок.

— Сідайте, товаришу капітан, — і до сержанта: — Давай до нашого гуртожитку.

Я вмостився на сидінні. Поїхали.

— Слухайте, старшина, кудою пролягає четвертий маршрут автобуса? — поцікавився.

— Від проспекту Леніна по вулицях Чапаєва, Морській, Канатній і аж до дач під Балабанівкою, — охоче пояснив. — Ви у нас, мабуть, недавно працюєте?

— П'ять днів, — відповів і важко зітхнув.

РОЗДІЛ ДРУГИЙ

Сліди нападника і потерпілого я втратив. Залишився, один Зеленяк. Від чого почав, до того й прийшов. В активі — нуль. Це якщо грубо підійти до вчорашньої пригоди. А коли проаналізувати, зважити, то я позбувся гіркого почуття провини, бо деякі штрихи стверджували попередні мої припущення про Хрипливого. Та мені не хотілося їх перелічувати майорові, бо тоді виходило, ніби я виправдовуюсь сам перед собою. Постукав у двері до Скорича.

— Заходьте, — долинув його приглушений голос.

Дмитро Юхимович встав з-за столу, привітався за руку.

Кивнув на стілець. Я сів з важким передчуттям неприємної розмови.

— Де ви харчуєтесь, Арсене Федоровичу? — запитав майор.

— Снідаю і вечеряю у буфеті гуртожитку, а обідаю в їдальні, десь у місті, — здивовано відповів.

— Угу, — Скорич посміхнувся. — Дома, звичайно, краще, а ще з маминих рук, га?

— Авжеж…

— Маєте якісь новини?

— Дозвольте доповідати?

— Давайте, капітане. — Скорич присунув до себе чистий аркуш.

Докладно розповів про зустріч з Руслановою матір'ю, про Віталика, який поїхав у село до бабусі. Не забув і те, що Руслан, чого ніколи не робив, попросив тренера причалити до набережної і пішов додому Пушкінською, хоч нею було набагато далі. І саме цим зацікавився Дмитро Юхимович.

— Отже, тренер на власні очі бачив хлопчину на Пушкінській?

— Так він сказав Табурчак, — стенув я плечима. — З Радутним я не розмовляв. Але з набережної Пушкінська добре проглядається. Перевіряв.