Читать «Мертва голова» онлайн - страница 14

Олександр Бєляєв

Морелю нічого не лишалось, як рятуватися втечею на берег. Але й це було нелегким завданням. Навколо вирував потік, несучи в своєму шаленому бігу вивернуті з корінням дерева. На щастя, Морель був непоганим плавцем. Лишивши напризволяще запаси продовольства, він вирішив рятуватися тільки з науковими інструментами, що були в мішку за спиною. Морель кинувся в потік. Його закрутило, як тріску, й понесло. З півгодини вченому довелося боротися з течією, поки, нарешті, на крутому повороті його не прибило до берега.

Морель вибрався з води, весь вкритий зеленою тванню й тонким довгим листям.

«Годинник безнадійно пошкоджений, — подумав він. — Доведеться жити за сонцем. Але це не біда. Головне — пліт. Чому він не поплив?»

Буря промчала так швидко, як це буває тільки в тропіках. Вітер зірвав сизу завісу з неба, відкривши другу, голубу запону. Визирнуло сонце, і ліс раптово ожив. Вилізли мавпи, струсили, мов собаки, мокру шерсть і почали сушитися на сонці, гучно базікаючи і, мабуть, ділячись по-своєму враженнями про бурю, що пронеслася.

Дерева розквітли яскравими барвами пір’я папуг; бджоли й оси поспішали поповнити запаси їжі до нової зливи. Ліс жив повнокровним життям, усе живе веселилось, поглинаючи одне одного…

Тільки Морель був байдужий до цих веселощів. Понуро повертався він берегом розбурханої річки до свого покинутого житла.

Ось і місце, де він будував пліт. Але де ж він? Шатро зірване, а пліт, як і раніше, лежав на дні.

— У чому ж справа, чорт візьми?! — роздратовано крикнув Морель.

Він узяв кусок залізного дерева, який валявся на березі і з якого був зроблений пліт, кинув у воду і в ту мить скрикнув:

— Чи є ще на світі такий осел, як я!

Обрубок потонув, наче камінь. Залізне дерево було надто важке і не могло триматися на воді. Добрий урок! Опустивши голову, Морель дивився на вируючу річку, в водах якої було поховано стільки праці.

Дощі йшли майже безперервно. Морель тепер був схожий на земноводну тварину, бо його тіло майже не висихало. Він жив мов у водяній стихії, тільки більші насиченій повітрям, ніж води океану. Температура майже не спала, але вологість неймовірно підвищилась. Ледве вщухав дощ, як біла пелена туману застилала все навколо. Гарячий вологий туман вщерть наповнював легені, і Мореля часом душив кашель. Організм так наситився вологою, що Морель майже не пив води. Єдиною втіхою цієї пори року було те, що Морель відпочив від комарів і москітів. Кліщі, змиті з листя дерев, теж менше турбували його.

Думка про те, що доведеться відкласти мандрівку на рік, лякала Мореля. І він вирішив, що б то не було, вирушити в дорогу до закінчення періоду дощів. Дивлячись на каламутні бурхливі води потоку, які підняли з дна тисячі тонн мулу, Морель звернув увагу на величезну кількість тростини і вирваних з корінням стовбурів бамбуку, що пливли на поверхні. Легкі, порожні всередині, вони, здавалося, самою природою були створені для спорудження плоту. До того ж з цими стовбурами легко могла справитись кремінна сокира Мореля.