Читать «Нічні сигнали» онлайн - страница 32

Гейнц Мюллер

Але не встигла «Берта-Марія» досягти рятівного, а може, й смертельного туману, як навколо неї знову заблискали трасуючі черги. Набої з гуркотом прошили фюзеляж і крила.

— Ой!.. — скрикнув Клаус. — Мене поранило!..

Його праву ступню наче паралізувало, ліва рука теж не слухалась.

Нарешті вони пірнули в туман. Густав напружено вдивлявся поперед себе. Їхнє життя тепер залежало від їхніх очей. Дві, три хвилини летіли вони так, потім Клаус знову спрямував машину вгору. Винищувачів не було видно. Невже втекли? Клаус застогнав:

— Не можу більше!

— Давай я! — наказав Густав.

Клаус повернув до нього штурвал. Тепер Густая міг обслуговувати управління елеронами і руль висоти. Руль повороту лишався у Клауса під ногами. Проте поки що ніякої небезпеки не було, бо в польоті машиною міг керувати Густав. Тільки посадити літак він не міг, навіть коли б пересів на місце Клауса. Але в якому напрямку летіти?

— Вернер, ти можеш установити з ними зв’язок? — спитав Густав.

Радист жалібно промовив:

— Пряме попадання в радіоапарат!

«На щастя, хоч СПУ не вийшла з ладу», — подумав Густав. Далі турботи про машину заполонили всю його увагу.

— Аксель, іди наперед і допоможи знайти місце для посадки!

Раптом наче блискавка вдарила позаду: в повітрі вибухали зенітні снаряди. Стріляли в них? Правда, вибухи ще були далеко, але їхні спалахи дедалі наближалися.

— Аксель, поглянь назад, що там діється?

Борт-механік знову пробрався назад. Побіжно кинув співчутливий погляд на Вернера. От бідолашний хлопець! Але тепер він ще не може допомогти йому. Тільки-но ліг у свою «ванну», як між розривами снарядів помітив три тіні. Отже, винищувачі знову були близько. Але ось вони на повному газі пішли вверх і відхилилися на південь.

Де ж їм приземлитися? Знову Аксель пробрався наперед, щоб порадитися з Клаусом. Густав запропонував піднятися вище і потім вистрибнути з парашутами. Але Клаус відрадив. Важко поранений Вернер і він сам навряд чи доберуться живими до землі. Крім того, в темряві і в тумані вони можуть упасти десь серед безмежних російських лісів, і ніде поблизу не знайдуть людини, яка б прийшла їм на допомогу.

Становище було безвихідне. А тут ще з кожною хвилиною зменшувався запас пального. Аксель ще раз увімкнув насоси, сподіваючись викачати останні краплі бензину з майже порожніх баків у крилах.

Новиков не сидів склавши руки в ці критичні хвилини. Через пости спостереження він весь час слідкував за польотом «Берти-Марії». Літак був уже недалеко від польового аеродрому — за якихось двадиять-тридиять кілометрів на південь, отже, це значить за три-чотири хвилини льоту. Але ж німці не знали, куди їм летіти! І раптом у нього сяйнула думка…

Аксель вирішив припинити балачки про рятування на парашутах тим, що викинув свій парашут за борт.