Читать «Будинок з привидами» онлайн - страница 9

Володимир Бєляєв

Погравши кастетом і залишивши мене самого, сторопілого, під деревом, Котька швидко пішов до виходу.

Була б у мене в руках хоч би палиця — інша річ. А так я знав, що озброєний кастетом Котька значно сильніший за мене.

Котька швидко йшов по стежці. «Може, все ж таки наздогнати його? Ні, зараз уже пізно!»

Найзручнішу хвилину я проґавив. Треба було, не заходячи в розмови, ударити його з розгону по пиці, коли він тримав у роті яєчка, а потім вихопити кастет. Подивився б я тоді, чия була б зверху!

Над водоспадом

З обох берегів річки, як високі коричневі стіни, підносились скелі. Стиснена цими прямовисними стінами річка текла тут по мілкому кам'янистому дну. Я йшов по вузенькій стежці, і гострий щебінь колов мені п'яти. За поворотом річки я побачив білі стіни хати, в якій жила Галя. Низенька, вкрита очеретом, ця хата стояла на відшибі, прихилившись до скелі. Інших домиків більше поблизу не було. Тільки на самому верху, на скелі, до чорніли шпилясті, з зубчастими вінчиками вежі Старої фортеці, виднілися білі хатки передмістя Підзамчого, ожереди жовтої соломи, довгі цегляні будівлі парового млина. Нижній безлюдний берег річки, по якому я йшов, називався Видрівкою. Раніше тут було багато видр. Вони селилися в скелястих норах над самою річкою.

Я зупинився біля тину і, постоявши так хвилин зо дві, гукнув:

— Галю!

Десь нагорі, біля фортеці, зарипіли колоса підводи. В Галиній хаті було тихо.

— Галю-ю-ю! — склавши човником долоні, трохи голосніше крикнув я.

В сінях дзвякнули клямка, і на порозі хати з'явився Галин батько — лисий Кушнір.

Мені зразу захотілося сховатися під тином. Та було вже пізно: Кушнір спускався по двору до мене.

Підійшовши до хвіртки, він сперся на дерев'яну перекладку, витяг з рота прокурену люльку й тихо спитав:

— Чого кричиш?

— Та мені Галя потрібна.

— Галя? — здивувався Кушнір. — Дивись ти! Кавалер! Погані, брат, діла. Галі немає!

— А до ж вона?

— Де?.. — Кушнір помовчав, затягся, випустив носом два струмки диму і потім, вибиваючи об тин люльку, спокійно сказав: — А по воду пішла. На той бік. От коли ти справжній кавалер і не ледащо, біжи назустріч. Допоможеш їй воду нести…

Не озираючись на старого, я зразу ж перейшов по каменях через швидку й мілку річку, яка зразу ж за Галиною хатою завертала і потім пінячись мчала в чорний тунель під фортечним мостом, щоб вирватися на другому боці білим, киплячим водоспадом.

Перейшовши через річку, я підбіг до сходів. Сходи вели по скелях до мосту.

Нарешті я зійшов на вулицю, що спускалася з міста на фортечний міст. Галі нагорі не було. Я віддихався, перейшов через вимощену круглим каменем вулицю і подивився вниз. Звідси я побачив другу частину міста — Карвасари, білий пінистий водоспад, перекинуту через нього рядом з високим фортечним мостом дерев'яну кладку, широкий спокійний розлив ріки за водоспадом, скелясті, зарослі жовтою медункою і глодом береги Смотричу. Вниз до водоспаду вели пощерблені сходи без поручнів. Галі на сходах не було. Мабуть, вона ще порається біля колодязя. А колодязь звідси хіба побачиш, — він з другого боку водоспаду, і його затуляє дерев'яна церква з цвинтарем, засадженим високими тополями.