Читать «Гобіт, або Туди і звідти» онлайн - страница 163

Джон Роналд Руел Толкін

Настала весна – і весна просто чудова, було тепло, і яскраво світило сонце, коли Більбо та Ґандальф нарешті розпрощалися з Беорном, – і, хоча Більбо тужив за домом, він залишав цю гостинну оселю з жалем, бо навесні квіти у Беорнових садках були не менш чудесними, ніж у розпал літа.

Нарешті, подолавши довгий шлях, вони досягли того самого перевалу, де їх колись захопили в полон ґобліни. Але тепер мандрівники зійшли на найбільшу висоту рано-вранці й, озирнувшись назад, побачили безмежні простори, осяяні білим сонцем. Там, позаду, лежав Морок-ліс, удалині блакитний, а біля ближнього краю навіть навесні темно-зелений. Ген-ген на обрії височіла Самотня Гора. На її вершині поблискував іще не розталий сніг.

— Отак: що припік вогонь, те присипав сніг, і навіть драконам настає кінець! — промовив Більбо і повернувся спиною до Гори, ніби ставлячи крапку на своїй пригоді. Туківська його частина дедалі більше видихалась, а торбинська з кожним днем міцніла. — Зараз я бажаю лише одного: опинитись у своєму рідному фотельчику! — додав він.

РОЗДІЛ XIX

КІНЦЕВА ЗУПИНКА

Був перший день травня, коли ці двоє нарешті дісталися до краю долини Рівендолу, де стояв Останній (чи Перший) Прихисток. Знову був вечір, їхні поні стомились, особливо той, що віз скарби, – і вершники відчували, що їм усім треба відпочити. Коли вони з’їжджали крутою стежкою вниз, Більбо почув між деревами спів ельфів, ніби вони й не припиняли співати після їхнього від’їзду, – і щойно мандрівники спустилися до нижніх узлісь, ельфи заспівали пісню, дуже схожу на колишню. Ось як це приблизно звучало:

Дракона убито, Став блиск його прахом, Лишилося тліти Броні й костомахам! Хоч тлінна і зброя, І трони так само Із міццю людською Й людськими скарбами — Тріпоче тут листя І трави зростають, Мчать води сріблисті, А ельфи співають: Гей! Діль-ді-лі-діні! Спочиньте в долині! Зірок не затьмили Іще самоцвіти, А срібло безсиле Нам місяць затьмити; Розсіює тіні За золото краще Вогонь у каміні — Тож вештатись нащо? О! Діль-ді-лі-діні, Спочиньте в долині! Чого ж плететеся Назад проти ночі? Зірки в піднебессі, І річка дзюркоче! Нав’ючені нині, Куди ж ви в досаді? Тут ельфи й ельфині Натомленим раді! Під «діль-ді-лі-діні» Спочиньте в долині, Діль-ді-лі-діні, Тіль-ті-лі-тіні, Ті-лі!