Читать «Кобзар 2000. Soft» онлайн - страница 19

Брати Капранови

Проте це надто гучно сказано “наймала”, все це Христа ради, просто давня шкільна подруга не жила на своїй дачі з вересня, тому Оксана з малою на кожні вихідні та на канікули оселялися тут, начебто доглядали. Та ви самі розумієте, як це буває між старими подругами, одна з яких прилаштувалась за добрим чоловіком, а друга розлучена, з дитиною, на службу ходить щодня… Фактично це було чистим благодійництвом, але Оксана не просто в приймачках була - що в садочку виросло, все закручувала, варення варила й подрузі возила, так би мовити, в розрахунок.

Христинка чекала маму біля віконця. Закінчувались осінні канікули, а в канікули Оксана їздила звідси просто на роботу, слава Богу, недалечко, за сорок хвилин добиралася. Дарма що незручно - треба ж дитині хоч колись свіжим повітрям подихати, а то все в місті та в місті.

- Донечко! - вона на порозі розцілувала малу, що кинулась в обійми, а тоді провела Петруся до вітальні та ретельно зачинила двері, ховаючись від осіннього холоду.

Христинка, побачивши незнайому людину, знічено забилась у куточок - вона була саме в тому віці, коли всього нітяться. Гість стояв серед кімнати не рухаючись - чи то від ніяковості, чи від високої температури. Оксана почала знімати з нього брудну та смердючу штормовку, помацала бліде чоло і жахнулася - тридцять дев’ять, не менше.

- Так, - сказала вона, - тобі треба лягти. І не сперечайся.

Петрусь не сперечався. Оксана зарядила малу допомагати, і в чотири руки вони швидко влаштували на канапі такий собі лазарет - чиста білизна, чай з малиною, коняча мірка аспірину й рушник, намочений в оцті. Потім Христинку було відправлено геть, і Оксана роздягла та вклала пацієнта, дивуючись про себе, в якому дранті Ярослава випускає свого сина з дому, ще й за місто.

Петрусь уже навіть не намагався опиратися. І в такому стані він ще збирався сідати в електричку! Оксані було не вперше лікувати хворих дітей, тому за десять хвилин на канапі під товстою ковдрою лежав зразковий хворий - намалинений, нааспіринений, з термометром під пахвою та компресом на лобі. Самодіяльна лікарка з почуттям виконаного обов’язку роздивилася результати своїх піклувань. Петрусь розплющив антрацитові очі, що заволоклися вже туманом страждання, спробував вичавити з себе якісь слова, але Оксана приклала йому пальця до вуст:

- Тс-с-с. Тобі треба спати. А я от зараз телевізор тихенько ввімкну, щоб муркотів, і буду до тебе заходити, добре?

Він заплющився.

Телевізор заговорив щось про духовність, і Оксана пішла до кухні годувати малу.

- Хто це, мамо? - спитала Христинка.

- Та нашої Ярослави з бухгалтерії син. Я його на станції зустріла, а він, бачиш, який хворий.

Оксана гріла на плиті пізній обід, бо в п’ятницю, короткий день, мала без неї не їла - тільки перекушувала - а обідали вже разом.

- Давай, Христинко, не сиди, нарізай хліб.

- А чого він так одягнений?

- Ну що ти, доню, справді? Кожен одягається як може. Негар-но так питати. Він, мабуть, у ліс ходив, чи що.

Христинка, закусивши губу, взялася акуратненько краяти паляницю.

Оксана розставила тарілки, потім витерла фартухом руки і зазирнула до вітальні. Петрусь спав, рівно дихаючи. Тепер, уві сні, вираз безпорадності зник з його обличчя, і він здавався навіть гарним - тонко окреслені риси, і ці пишні брови, такі мужні насправді, прямий ніс, великий рот із пухкими чесними губами. Оксана впіймала себе на тому, що навіть замилувалась хворим - аж сама на себе тюкнула. Тоді помацала Петрусеве чоло, відчувши оксамитовість шкіри - температура трохи впала - потім зібрала шмаття і віднесла його до ванної, щоб увечері випрати. А що - хлопцеві все одно до ранку відлежуватись, не менше.