Читать «Міжнародне єврейство» онлайн - страница 7

Генрі Форд

Єврей є єдиний і перший «міжнародний» капіталіст, причому у своїй діяльності він не звертається до допомоги неба, але надає перевагу, як своїх агентів використовувати неєврейські банки і трести. Слухи, що роблять іноді велике враження, про єдиний неєврейський капіталістичний фронт часто зобов'язані своїм походженням цієї єврейської звичці.

Винаходом фондової біржі світ так само зобов'язаний єврейському фінансовому талантові. У Берліні, Парижі, Лондоні, Франкфурті, Гамбурзі євреї впливали на перші фондові біржі, а Венеція і Генуя в древніх повідомленнях прямо називаються «єврейськими містами», з якими можна вести великі торговельні і банкові справи. Англійський банк був заснований за порадою і за допомогою єврейських переселенців з Голландії; Амстердамський і Гамбурзький банки виникли під єврейським впливом.

Доречно буде зупинитися тут на одному своєрідному явищі, нерозривно пов'язаним з переслідуванням і переселенням євреїв із країни в країну в Європі. Де б вони не з'являлися, туди начебто переносився за ними і вузловий пункт ділового обороту. Поки євреї користувалися волею в Іспанії, там знаходився і грошовий світовий центр; з вигнанням євреїв Іспанія втратила своє фінансове значення і вже його не повернула більше ніколи.

Історики європейського економічного життя постійно зупиняються над питанням, чому вузол торговельного обороту пересунулося з Іспанії, Португалії й Італії на північ, — у Голландію, Англію і Німеччину. Жодне з пояснень, що даються цьому явищу, не знаходить собі фактичного обґрунтування. Однак, якщо взяти до уваги, що це переміщення збігається з вигнанням євреїв з півдня і втечею їхній на північ і що з їх прибуттям у північні країни починається торговельний розквіт останніх, триваючий і донині, то пояснення, здавалося б, знайти не важко. Ми постійно зустрічаємося з тим фактом, що в момент, коли євреї змушені бували переселятися, за ними в слід переміщався і центр торгівлі шляхетними металами. Поширення євреїв по Європі і по всій земній кулі, причому єврейська громада не втрачала зв'язки з всіма іншими громадами, зв'язку крові, віри і страждань, давало їм можливість зробитися «міжнародними» у такій мірі, у якій це було немислимо для іншої раси або будь-якої групи купців того часу. Вони не тільки були скрізь (скрізь були також Американці і Росіяни), але продовжували знаходитися в постійному контакті один з одним. Вони були організовані задовго до настання моменту виникнення усвідомлених міжнародних торговельних організацій, будучи взаємно зв'язані невидимими нитками спільності життєвих умов. Багато середньовічних письменників навіть дивуються тому, що євреї були краще інформовані про стан справ у Європі, ніж багато урядів. Євреї також добре розбиралися й у тому, що буде; так само вони краще були інформовані про політичні кон'юнктури і умови, ніж державні люди за професією. Ці зведення вони письмово пересилали від однієї групи до іншої, із країни в країну і цим шляхом вони несвідомо поклали початок фінансовій інформаційній службі. Безсумнівно, що ця служба була нескінченно дорогоцінна для їхньої спекулятивної діяльності. Своєчасна поінформованість у ті часи, коли всякого роду звістки були убогі, ненадійні і виходили вкрай повільно, була надзвичайно важлива. Ця обставина дала можливість євреям стати посередниками при отриманні державних позик, що всіляко ними заохочувалися. Євреї здавна прагнули зробити держави своїми клієнтами. Отримання державних позик полегшувалося тим, що в різних країнах проживали члени того самого сімейства фінансистів: вони являли собою ту міжнародну директорію, що грала між собою королів і уряди, загострюючи національну ворожнечу, до чималої вигоди самих цих фінансових агентів.