Читать «Злий» онлайн - страница 72

Леопольд Тирманд

— Куди? — швидко спитав шофер.

— На Саську Кемпу, — відповів Метеор, беручись за ручку дверцят.

— Ні, не можу, — похитав головою шофер, — занадто далеко. Іду на Охоту.

Метеор випустив ручку й вилаявся. «Ще захворію через цього…»

Нарешті, на розі Алей він спіймав таксі.

Розплачуючись із шофером у самісінькому кінці Саської Кемпи, Метеор ще з хвилину поміркував, чи не затримати б машину.

«Якщо не дістану відразу — пропаду, — подумав він з гіркотою. — Але ж на лічильнику надто багато набіжить. Ні, дорого!» — нарешті вирішив він. Швидко пройшов до дротяної сітки, за якою тяглися довгі низенькі бараки. З Мєдзешинського Валу віяло крижаним вітром.

Нарешті Метеор штовхнув двері, на яких висіла табличка з блакитним написом: «Виробничий кооператив «Радість» — Коифексіон. Одяг».

Він опинився в приміщенні з дощаними стінами, обліпленими незліченною кількістю плакатів. Під плакатами сиділо кілька людей, явно втомлених і роздратованих довгим чеканням; за дерев'яним високим бар'єром стояв огрядний чоловік. На обличчі його був вираз зневажливої гіркоти. Метеор впевненим кроком минув цей дерев'яний вестибюль і відчинив двері, що вели в глибину барака.

— Ви куди, пане? — зупинив його голос огрядного мужчини.

— До директора Хацяка, — роздратовано кинув Метеор.

— Зараз, зараз, громадянине, — відповів огрядний мужчина. — Так не можна, треба чекати. Ви ж бачите, всі чекають.

— Директор Хацяк чекає на мене, — холодно заявив Метеор. — Зрештою, дайте-но мені… — Він ступив до бар'єра, узяв, не питаючи, трубку внутрішнього телефону і набрав номер. — Муньо, — покликав він за хвилину, — біжи-но сюди, до виходу. Якісь нові звичаї, зайти до вас не можна…

За хвилину двері відчинилися, і до чекальні вбіг малесенький брюнет з бігаючими очицями й шовковистими англійськими вусиками під малесеньким носиком. Кравецький сантиметр висів у нього на шиї.

— В порядку, пане Романе, цей пан до мене… — кинув

він огрядному чоловікові і втягнув Метеора в темний коридор барака.

— Пане Едмунде, — промовив невідомий, зрівнявшися з ними, — що з тією партією спортивних брезентових курток?

— Будуть готові, будуть готові,— швидко відповів Муньо — Ви, панове, незнайомі, правда ж? Директор Хацяк, пан інженер Метеор.

— … же приємно, — буркнув директор Хацяк, подаючи Метеорові руку; в світлі, яке падало з прочинених дверей, видко було гладенько виголене, молоде, спритне обличчя з кирпатим носом і дбайливо зачесане волосся з кокетливою сивизною.

— Ми знаємо один одного наочно, — промовив з похапливою запобігливістю Метеор і додав з інтимним усміхом: З «Камеральної», з «Брістолю», так, директоре?

— Можливо, — відповів стримано Хацяк. — Відомо, Варшава…

Кирпатий ніс, молоде обличчя і трохи театральна сивизна надавали його обличчю виразу специфічної хитрості, добре прихованої під демонстративною статечністю.

— Пане директоре, — обізвався Муньо, — інженер Метеор клопочеться за партію модельних плащів для людей свого підприємства. Чи не можна було б їх зробити з нової партії білостоцького рипсу?

— Нічого зараз не можу сказати, — ухильно мовив Хацяк. — Прошу подати формальне замовлення. Ми зараз і так переобтяжені роботою, а замовлень у нас більше, ніж матеріалів. Подзвоніть мені цими днями, пане інженере.