Читать «Злий» онлайн - страница 17

Леопольд Тирманд

— Замовкни, — долаючи явне зворушення, гримнув Колянко. — Хай я отямлюсь. Добре, добре, не буду далі мучити таку нужденну особу, як ти. Читав сьогоднішнє «Жицє»?..

— Ні, — відповів Куба безтурботно, — не читав. Я не звик читати зранку нікчемні сторінки нашого конкурента. В цю пору я читаю тільки те, що сам написав вчора. А взагалі, — в голосі Кубуся забриніла зневага, — дивуюсь вам, пане, що ви, така інтелігентна людина, марнуєте ранковий час на читання цієї… газети.

Закрий рота! — гримнув Колянко, — на, читай.

Він подав Кубусеві аркуші ранкової газети «Жицє Варшави». Кубусь з демонстративною огидою узяв газету двома пальцями, але в міру того, як він пробігав очима невеличку замітку, обведену червоним олівцем, обличчя його довшало, з круглого стало овальним, з овального зовсім витягненим і дуже заклопотаним.

— Ну… що ти скажеш? — взявся в боки Колянко, шмагаючи його глузливим поглядом. — Ас репортажу газети «Експрес вєчорни», репортер-іскра, репортер-привид, людина, для якої немає замкнених дверей, журналіст, в лівій кишені якого б’ється пульс Варшави… Очі, вуха й моментальна фотографія столиці…Одне слово — Куба Вірус! І ось оцей Якуб Вірус довідується про щось із малесенької замітки в п’ятій колонці «Жиця»… Хе-хе-хе!

Цей сміх залунав у вухах Кубуся, мов похоронний дзвін. А ясний березневий день раптом потьмарився, затягнувся серпанком жалоби. Він опустив руку з газетою, мов людина, смертельно вражена в самісіньке серце, схилив голову. І враз зірвався, мов опечений.

— Пане редакторе! Присягаюсь вишневими устами отієї новенької брюнетки з відділу торгівлі, отієї, що подобається нам обом — вони не могли здобути ці відомості в швидкій допомозі! Швидка допомога в мене забезпечена, як золото, і неможливо, щоб цей… — Тут Кубусь додав слово, що вкрай дискредитувало названу особу, — щоб цей… не повідомив мене про щось таке… Не знаю, але… хай я буду останнім посмітюхом, а не Вірусом, якщо протягом двох годин ви не матимете…

— Спокійно, шмаркачу, — Колянко набрав менторського тону, — читай уважно, ти, репортерська амебо, а вже потім вирушай на лови. Ти ж бачиш, що тут не сказано, ані коли це трапилось, ані хто подав допомогу цьому потерпілому. Не пишуть, чи його забрано в лікарню, чи в міліції провадиться слідство. Нічого, крім того, що знайдено побитого в руїнах костьолу біля Лазєнковської вулиці. І все. Ти змушений будеш звернутися до колег з «Жиця Варшави», якщо хочеш про щось довідатись…

— Що? Туди? Ніколи! — вигукнув Кубусь драматично. — Моя нога не ступить до кінця днів моїх до цих… бджолярів. Хіба що мені належатимуть з них гроші,— додав він тихше, вбік. — А ви, пане редакторе, надто швидко втратили віру в мене…

Мовивши це, він зник, наче висмоктаний з кімнати невидимим пилососом.

«Чому — бджолярі? — здивувався Колянко, — знову таємниця барвистого стилю Кубуся Віруса. Але ж я навіть не встиг дати йому цього Кіша», подумав він, виймаючи з шухляди щойно куплену книжку. Якщо серце Едвіна Колянка зараз повнилося до когось теплом, то цим кимось був тільки Кубусь Вірус.