Читать «Cеред таємниць і чудес» онлайн - страница 2

Николай Александрович Рубакин

Крім того, король Роберт був грабіжник, клятвопорушник, розпусник і жорстоко пригноблював своїх підлеглих. І все це не перешкодило йому створити чудо.

СЕРЕД БЕЗЛІЧІ ЧУДЕС

У старовинних книгах — і християнських і дохристиянських — розповідається про безліч чудес. Різними чудесними розповідями так і рясніють навіть ті книги, що їх написали найбільш освічені люди того часу.

Ось, наприклад, про які чудесні події розповідає римський письменник Тит Лівій.

Під час навали на Рим славетного карфагенського полководця Ганнібала, розповідає Тит Лівій у своїй «Історії», в різних місцевостях Римської імперії сталась велика кількість найрізноманітнійших чудес. Так, наприклад, у кількох солдатів раптом засвітилися наконечники списів. У Сардінії сама по собі загорілася палиця в руках вершника, який перевіряв варту. На морському побережжі раптом з’явилися якісь вогники; на двох солдатських щитах виступив кривавий піт, кілька солдатів було вражено блискавкою. Сонце несподівано почало начебто зменшуватися. В місті Пренесті з неба посипалося вогняне каміння. В Аррах бачили, як сонце змагалося з місяцем, а на небі нібито з'явились якісь щити. В Капені серед білого дня зійшли два місяці; в Церо потекли криваві ріки, і навіть у прозорому струмочку Геркулеса вода вкрилася кривавими плямами. В Анціумі криваве колосся впало в корзини женців; а у Фегерії небо наче розверзлося, і в зяючій його безодні спалахнуло сліпуче світло. В той же час у Римі, на Аппієвому шляху, виступив піт на статуї Марса і на статуях вовчиць. А в Капуї небо ніби горіло і місяць начебто падав разом з дощем; волосся у деяких кіз стало вовною, одна курка перетворилася в півня, а півень у курку.

Про все це написано в XII книзі «Історії» Тита Лівія, в І розділі. І всі ті чудеса сталися напередодні навали Ганнібала, коли населення Риму тремтіло від страху.

Про безліч різних, ще дивовижніших чудес розповідається і в інших старовинних книгах. Бували ще й не такі чудеса в тому ж Римі. Одного разу якийсь бик заліз на третій поверх будинку, а інший бик на повному ходу закричав: «Рим, бережись!» У Вейях жерці правили дев'ятиденний молебень, тому що там ішов кам’яний дощ. У Ментурнах блискавка вдарила в храм Юпітера і в священний гай Маріки. У Фрузінопі народилося немовля таке на зріст, як чотирирічна дитина, і до того ж невизначеної статі.

Гомер розповідає в «Іліаді», як одного разу заговорив кінь грецького героя Ахіллеса і провіщав своєму господареві, що той загине під стінами Трої. До нього пророкували, зі слів того ж Гомера, Фріксів баран і корови на горі Олімп. А за словами римського вченого Плінія, коли царя Тарквінія за його гордість і зневажливе ставлення до потреб підлеглих було позбавлено трону, раптом заговорив собака. Нарешті було ще й таке чудо: коли вбивці йшли в палац римського імператора Доміціана, ворона, що сиділа на даху Капітолія, зненацька вигукнула: «Що добре, то добре!». Так про це розповідає римський історик Светоній.